První pracovní výjezd ministra kultury Zaorálka do Olomouce

Hlavním cílem pracovní návštěvy Olomouckého kraje plánované na tento pátek 6. 9. je jednání se zástupci Muzea umění Olomouc a řešení současné situace s odvolaným ředitelem Michalem Soukupem.

„Nerad chodím kolem horké kaše a vím, že v Olomouci je situace kolem Muzea umění a SEFO dost vyhrocená. Chci ji zklidnit. A hlavně se pobavit s místními a získat informace z první ruky. Proto bych rád pozval nejen odbornou veřejnost, ale všechny Olomoučany na setkání ve Vlastivědném muzeu. Probereme společně SEFO i další důležitá témata spojená s kulturou,“ sdělil ministr Zaorálek. Páteční beseda s veřejností začne v 18:00 ve Vlastivědném muzeu v Olomouci.

Setkání s občany Olomouce bude předcházet pracovní schůzka s hejtmanem Olomouckého kraje Ladislavem Oklešťkem a jeho prvním náměstkem Jiřím Zemánkem. Tématem schůzky bude kromě dalšího zejména financování kulturních příspěvkových organizací zřizovaných Olomouckým krajem a budoucnost spolupráce kraje s Ministerstvem kultury. Ministr Zaorálek se setká rovněž s olomouckým arcibiskupem Mons. Janem Graubnerem.

„Již při nástupu do funkce jsem zdůraznil, že péče o kulturu v regionech je jednou z mých priorit. Šest let jsem byl zastupitelem v Ostravě a i díky tomu si uvědomuji potřebu podpory lokálních a regionálních kulturních institucí napříč celou zemí. Nejsem ten typ ministra, který nevystrčí paty ze své kanceláře. Olomouc je má první a určitě ne poslední zastávka,“ dodává ministr Lubomír Zaorálek k důvodům, jež jej vedou k rozhodnutí vyjet krátce po jmenování do funkce do regionů.

Muzeum umění Olomouc | Patří k nejvýznamnějším institucím svého druhu v České republice, a to nejen z hlediska počtu spravovaných sbírkových předmětů (cca 185 000), ale také po stránce odborného záběru a výstavního programu. Výtvarnou kulturu od nejstarších dob po současnost představuje ve třech objektech: Arcidiecézní muzeum Olomouc (16 výstavních sálů a 300 uměleckých skvostů z 11. až 18. století, trezorové poklady olomouckých arcibiskupů, národní kulturní památka Přemyslovský hrad), Muzeum moderního umění (výtvarná kultura 20. a 21. století v 5 výstavních sálech, dlouhodobé tematické expozice moderního umění, krátkodobé výstavy významných současných umělců z ČR i zahraničí) a Arcidiecézní muzeum Kroměříž (Správa, ochrana a prezentace sbírek Arcibiskupského zámku v Kroměříži, které se řadí k nejhodnotnějším kolekcím svého druhu ve světovém měřítku).