TZ: Take Take Take

Take Take Take / Galerie Polagraph / Brno / 3. 9. - 31. 10 2019

Dvoijce ilustrátorů a grafiků působících pod názem Take Take Take, Nikola a Jindřich Janíčkovi, patří v současné knižní grafice mezi špičku. Mladý pár má na svědomí desítky publikací - od knížky o cyklistu Vladimíru Vondráčkovi, kterou jistě znáte z loňské výstavy v Polagraphu Brno, přes ilustrovanou ústavu České republiky třeba až po knihu fotografií, kterou publikovali pro neznámého autora, jehož negativy nalezli a absolutně jim uhranuly.

Take Take Take mimo vlastní publikace také na pražském Vyšehradě otevřelo knihkupectví, které se specializuje na výběr toho nejlepšího co na poli knižní grafiky vzniká. Cílem krámku je nabídnout pouze takové knížky, které jsou graficky vyjímečné - a tak zde najdete jak beletrii, tak třeba uměleckou či odbornou literaturu.

V brněnském Polagraphu, resp. v jeho pop-up galerii, od 2. září Take Take Take představí svůj kurátorský výběr knih a sérii limitovaných sítotiskových plakátů, které v posledních letech vytvořili mladí čeští grafici. Všechny knihy i plakáty zde budou samozřejmě k zakoupení. V rámci pop-upu proběhne 11. října i série přednášek a besed na téma knižní ilustrace a grafiky.

Polagraph pop-up galerie je projekt, který se snaží nabídnout mladým kreativcům i podnikatelům prostor vyzkoušet si, jaké by to bylo provozovat v Brně vlastní obchod. Polagraph, který v Brně na ulici Pekařská funguje už téměř dva roky, tak část svého prostoru, samostatnou místnost s výlohou a vlastním vstupem, tímto způsobem “půjčuje” dalším malým subjektům. Cílem tohoto nápadu není jenom poskytnout dalším nadšencům možnost vyzkoušet si obhospodařování vlastního prostoru v Brně, ale je také snahou pomoci obsadit volné prostory v okolí. Ulice Pekařská a celé Staré Brno je totiž plné desítek volných obchodních prostor říkajících si o nové nájemníky, kteří pomohou celou lokalitu pozvednout. Díky pop-upu v Polagraphu Brno tak mají zájemci možnost se s lokalitou a provozem obchodu nezávazně seznámit, aby jim posléze Polagraph pomohl najít vhodný prostor pro vlastní působiště.

Série besed a přednášek o současné knižní grafice proběhne v pátek 11. října.

Vystoupí Nikola Hoření, Lucie Lučanská, Magalena Rutová a Take Take Take.