TZ: Take care

Take care / Ambit kláštera františkánů u kostela P. M. Sněžné / Praha / 30. 8. - 5. 9. 2019

Výstava  s podtitulem Péče o stvoření se zabývá hlubokým vztahem člověka ke každodenním efemérním věcem, detailům nebo situacím a vybízí tak ke změně pohledu na svět. Poukazuje na snahy o překonání sociálně-environmentální krize v současné společnosti a transformaci prostředí. Předává radostné poselství pramenící z tvorby duchovně založených umělců vycházejících z žido-křesťanských evropských tradic.  Na základě meziobrové konfrontace názorů na víru a interpretace světa kolem sebe vzniká prostor pro svobodné umění s pozitivním vyzněním. Na výstavě jsou zastoupena všechna média – od kresby, malby, objektu, instalace a videotvorby po grafický design. Různorodá tvorba  poukazuje také na základní myšlenky františkánského řádu, se kterými se mohou ztotožnit mnozí z nás: ochrana a pěče o svět, úcta ke stvoření, chudoba, láska ke všem lidem. 

Výstava je konaná v rámci druhého ročníku festivalu Take care a vybráni jsou autoři na základě otevřené výzvy k tématu ekologického papežského listu Laudato si. Letos se stala stěžejní samotná idea festivalu uvozená citátem: „Svět je něčím víc, než jen problémem, který je třeba vyřešit.“ Představená díla reflektují stav světa a kladou otázky o důvodu rozporu mezi stvořenou přírodou a životem člověka. Zabývají se růstem a vznikem života, jednotlivostmi v přírodě (rostliny, zvířata, struktury), hmotném světě (architektura a materiály, formy) i zákonitostmi fungování světa. Poukazují k recyklovatelnosti věcí a tvorbě DIY („Udělej si sám“) a navrací se k jednoduchosti. Nahlížejí na osobní rovinu prožitku okamžiku, vlastní identitu, vnitřní spiritualitu a ekologii vztahu.  Reformují ideje, a reagují na současný život v neurčitosti, křehkosti a tajemství. Předkládají příběhy smyšlené, mýtické i reálné.

Vystavující umělci:

Hedvika Edie Banáková, Petr Bulava, Hannah Brown, Patrik Hábl, Miriam Hanušová, Vojtěch Horálek, Monika Hrachová, Barbora Kolouchová, Magda Kvasničková, Ludmila Pillmayerová, Kristýna Plíhalová, Petra Skořepová, Pavel Šlégl, Petr Štěpán, Kateřina Váňová, Tomáš Voves