V věku 88 let zemřela dnes sochařka Marta Taberyová

22. 7. 2019ČTK Infoservis

Ve věku 88 let dnes zemřela sochařka a keramička Marta Taberyová. ČTK o tom informovala její dcera Marta Taberyová. Poslední rozloučení se bude konat ve středu 31. července ve 13:00 ve Velké obřadní síni krematoria ve Strašnicích. Doménou sochařky byla keramická zátiší, její práce v podobě keramických stěn je také součástí mnoha veřejných budov, jsou třeba v pražském metru.

Marta Taberyová se narodila 22. září 1930 v Olomouci. Studovala na Střední průmyslové škole sklářské v Železném Brodě a na Střední průmyslové škole keramické v Praze, kde na přelomu 40. a 50. let pokračovala na Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Od 60. let se věnovala individuální keramické tvorbě.

Po raných trojrozměrných keramikách a monumentálních reliéfech se tvorba Marty Taberyové ustálila na reliéfních obrazech. Tématem je každodenní život, náš domov i jeho okolí, svět květin a zvířat. Její doménou byla tvorba keramických zátiší formou plochého reliéfu.

Vytvořila také více než 140 velkých keramických stěn pro objekty v celé České republice i v zahraničí. Její práce v architektuře jsou trvale umístěny v Německu ve Frankfurtu nad Mohanem, v Essenu, v Bad Königsteinu, v Ostravě, Pardubicích, Neratovicích a mnohých jiných místech. V Praze se s dílem Marty Taberyové shledávají třeba cestující ve stanici metra na Smíchovském nádraží, kde je její práce nazvaná Krajina, nebo diváci ve Stavovském divadle, kde je umístěna kompozice Po představení.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK