TZ: Alfons Mucha neznámý

Alfons Mucha neznámý – knižní a časopisecké ilustrace / Muzeum Brněnska: galerie Památníku Alfonse Muchy / Ivančice / 18. 7. – 29. 9. 2019

Alfons Mucha je známý především jako jeden z tvůrců dekorativního secesního stylu, autor divadelních a reklamních plakátů a také jako malíř obrazového cyklu Slovanská epopej. Není ale tolik v obecném povědomí, že na počátku své úspěšné kariéry, kterou zahájil v Paříži, se zabýval hlavně časopiseckou a knižní ilustrací. Dosáhl v této oblasti úspěchu, a i když se později zaměřoval více na jiné umělecké oblasti, práci pro knihy a časopisy se stále průběžně věnoval. 

Výstava Muzea v Ivančicích, která je připravena v souvislosti s 80. výročím úmrtí tohoto významného rodáka, představuje průřez jeho ilustrátorskou tvorbou. Jsou zde k vidění zajímavé Muchovy rané práce, kdy ještě jako nadaný amatér vytvořil pro své rodné město Ivančice ilustrovanou titulní stranu obecní matriky nebo přispíval satirickými kresbami do časopisů Krokodíl a Veselé listy, jež vycházely ve velmi malém nákladu a jsou raritní.

Na přelomu 80. a 90. let 19. století odjel Alfons Mucha na studia do Paříže, kde začal kreslit pro ilustrované časopisy a také dostávat první zakázky na ilustrace do knih. „Zpočátku byl jen jedním z desítek jiných pohotových a pilných kreslířů, kteří plnili stránky magazínů a knih. Také stylově nebyl zprvu nijak vyhraněný – tvořil v duchu realistických žánrů nebo dramatických historických výjevů, které měly hlavně věrně doprovázet text a zaujmout diváka. Pozvolna se ale i na tomto poli začal projevovat jeho originální secesní styl,“ přibližuje kurátorka výstavy Hana Fadingerová.

Pařížské období na výstavě zastupují jednak pro Muchu typické práce v secesním stylu – množství časopiseckých obálek nebo bibliofilské tisky Ilsée princesse de Tripoli (Ilsée princezna tripolská, 1897) a Le Pater (Otčenáš, 1899) s bohatou dekorativní výzdobou, ale jsou zde představeny také knižní a časopisecké tituly s Muchovými kresbami v konvenčnějším realistickém podání, jež ukazují jeho méně známou stylovou polohu. Mucha spolupracoval také s českými nakladateli, a to i v době, kdy žil dlouhodobě v zahraničí, a tak expozice přináší také ukázky jeho tvorby pro české časopisy a knihy (např. záhlaví časopisů Lumír a Máj nebo obálky časopisu Dvacátý věk).

Výstava Alfons Mucha neznámý – knižní a časopisecké ilustrace probíhá v galerii Památníku Alfonse Muchy od 18. července do 29. září. Pro dětské návštěvníky jsou zde připraveny omalovánky, kvíz a další zábavné prvky. Komentovaná prohlídka výstavy proběhne 11. září v 16.00.

Vystavené exponáty pochází z těchto institucí: Muzeum v Ivančicích, Moravská galerie v Brně, Galerie výtvarného umění v Hodoníně, Galerie výtvarného umění v Ostravě, Moravská zemská knihovna v Brně, Vědecká knihovna v Olomouci; a také ze soukromých sbírek.