TZ: 60. Výtvarného Hlinecko - Luděk Marold

60. Výtvarného Hlinecko - Luděk Marold / kurátorka: Šárka Leubnerová / Městské muzeum a galerie Hlinsko / Hlinsko / 22. 6. – 8. 9. 2019

Jubilejní 60. výstava Výtvarného Hlinecka představuje tvorbu Luďka Marolda, jedné z nejvýraznějších osobností českého umění konce 19. století. Toto období, které Francouzi nazývají Fin de siècle, přineslo osobitou duchovní atmosféru, nové umělecké styly, jež zahrnovaly secesi, symbolismus, naturalismus i ornamentální dekorativismus, ale také nová témata, zaměřující se především na kypící život moderního velkoměsta. Marold jako geniální kreslíř s bystrým pozorovatelským talentem se stal jedním z nejpůsobivějších výtvarných interpretů této epochy. Po pražských a mnichovských studiích získal roku 1889 stipendium do Paříže, která jej zcela uchvátila a zásadním způsobem ovlivnila jeho následnou tvorbu. Už roku 1890 byl považován za jednoho z nejlepších ilustrátorů pařížských módních časopisů. V jeho talentu se pojila spontánnost, cit pro barvu i obrovská výtvarná zručnost, díky které dokázal zvláště v technice akvarelu mistrovsky zachytit bohatý život pařížských budoárů, ale i čilý ruch v kavárnách, na ulicích, i intimní chvíle v soukromí. Po návratu do Prahy roku 1897 získal Marold objednávku na malbu panoramatu Bitvy u Lipan pro Výstavu architektury a inženýrství, kterou dokončil jen půl roku před svou nečekanou smrtí ve věku pouhých třiatřiceti let.  

Monografická výstava v hlinecké galerii představuje vedle prací v oleji především jeho akvarelovou tvorbu, a to díky zápůjčkám z řady institucí. Návštěvníci mají ale možnost shlédnout i méně známá díla ze soukromých sbírek.

60. ročník Výtvarného Hlinecka se letos uvedl v novém grafickém provedení. Autorkou vizuálu plakátů, pozvánek a především reprezentativního katalogu je Klára Horová.

Výstava byla zahájena na slavnostní vernisáži v pátek 21. června ředitelem Městského muzea a galerie Martinem Horákem, kurátorkou výstavy Šárkou Leubnerovou a starostou města Hlinska Miroslavem Krčilem. O pěvecké vystoupení se postarala zpěvačka Simona Černá.

K výstavě se také uskuteční komentovaná prohlídka s kurátorkou Šárkou Leubnerovou, a to v sobotu 10. srpna od 14 hodin. Vstup v rámci běžného vstupného na výstavu.

Titulním motivem výstavy je Dekorativní panneau pro Stutzigovu cukrárnu na Václavském náměstí.

U příležitosti 60. ročníku Výtvarného Hlinecka se v hlineckém muzeu koná výstava 60 LET: PLAKÁT A FOTO. Šedesátiletá historie výstav Výtvarného Hlinecka je představena prostřednictvím autentických plakátů a fotografií. Všech 60 originálních plakátů v dobovém rámování je v expozici doplněno fotografickým exkursem do historie této unikátní výstavy.