Předseda ČSSD požádá Babiše o kompetenční žalobu, bude-li Zeman se jmenováním ministra kultury otálet

26. 6. 2019ČTK Infoservis

Předseda ČSSD Jan Hamáček napíše premiérovi Andreji Babišovi (ANO), aby hned v pondělí na prezidenta podal kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, pokud Miloš Zeman do neděle neřekne, kdy jmenuje ministra kultury. Novinářům to dnes řekl místopředseda sociální demokracie Ondřej Veselý. Prezident by podle něj měl co nejdřív oznámit termín, kdy jmenuje do čela resortu Michala Šmardu namísto Antonína Staňka. ČSSD netrvá na tom, aby změna byla ze dne na den, Zeman ale nesmí otálet.

O kompetenční žalobě mluvili sociální demokraté přesně před rokem, kdy Zeman odmítal kvůli svým výhradám jmenovat ministrem zahraničí Miroslava Pocheho. Spor u Ústavního soudu s hlavou státu může v tomto případě vyvolat pouze premiér. Babiš tenkrát řekl, že k takovému kroku nevidí důvod.

Pokud by prezident do neděle 30. června nerozhodl, kdy Šmardu jmenuje, a premiér zároveň neměl připravenou kompetenční žalobu, je to podle Veselého mimo ústavní rámec. ČSSD by v takovém případě musela adekvátně reagovat, uvedl. Zopakoval, že ČSSD by v tom případě svolala nejvyšší orgán mezi sjezdy, předsednictvo by se podle něj sešlo v druhém červencovém týdnu.

Jako možnou variantu dalšího postupu ČSSD pro případ, že Zeman bude Šmardovo jmenování oddalovat, zmínil žalobu Hamáček v rozhovoru s Babišem dnes ráno. Veselý novinářům řekl, že pro písemnou žádost se poslanci sociální demokracie rozhodli kvůli tomu, že premiér je dnes nervózní kvůli hlasování o nedůvěře vládě, nemusel by si proto obsah celého rozhovoru pamatovat.

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD), kterého má Šmarda nahradit, podal po protestech v kulturní obci demisi, Zeman ji ale odmítl přijmout a premiéru Babišovi doporučil, aby s koncem Staňka počkal na prověřování jím podaných trestních oznámení. Návrh na ministrovo odvolání poté prezidentovi poslal premiér. Podle ústavy musí Zeman takovému požadavku vyhovět. Ústava mu ale nestanovuje žádný termín, dokdy tak musí učinit.

Sociální demokraté po pátečním jednání svého širšího vedení podmínili setrvání v koaliční vládě mimo jiné výměnou na ministerstvu. Hamáček dnes uvedl, že platí, že ČSSD bude proti opozičnímu návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. Podle Veselého oslovil klub ČSSD dopoledne iniciátory hlasování s žádostí, aby schůzi přerušili a počkali na reakci prezidenta na požadavky ČSSD, opoziční strany to ale odmítly.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK