Varšavská palma od umělkyně Joanny Rajkowské se už zase zelená

24. 6. 2019ČTK Infoservis

Umělohmotná palma v centru Varšavy se v sobotu opět zazelenala poté, co jí začátkem měsíce "uschly" listy. Na svých internetových stránkách o tom informoval list Gazeta Wyborcza. Aktivisté tímto způsobem chtěli upozornit na znečištění ovzduší.

Gazeta Wyborcza napsala, že pohled na palmu "rostoucí" již roky uprostřed Kruhového objezdu Charlese de Gaullea před časem obyvatele Varšavy zaskočil, protože na stromě se objevily suché listy, ačkoli je z plastu. "Smrt palmy má upozornit na problémy, jakými jsou znečištěné ovzduší a globální změna klimatu," uvedli počátkem června polští zástupci ekologické platformy GRID, která vznikla ve spolupráci Programu OSN pro životní prostředí se švýcarskými institucemi. Polsko, které většinu elektřiny vyrábí z uhlí, se řadí k zemím Evropské unie s nejvíce znečištěným ovzduším.

Palma "uschla", protože na ni organizátoři happeningu připevnili skutečné suché palmové listí dovezené z Francie. V sobotu se ale znovu zazelenala a listy vypadají lépe než dříve, neboť prošly renovací.

Palma na Kruhovém objezdu Charlese de Gaullea, která u návštěvníků Varšavy vyvolává nezřídka údiv, je dílem umělkyně Joanny Rajkowské. Umělohmotný datlovník pravý uprostřed objezdu rozdělujícího bulvár Aleje Jerozlimskie (Jeruzalémské) "zasadila" v roce 2002 po návštěvě v Izraeli. Chtěla připomenout Varšavanům, že jedna z hlavních tříd v polském hlavním městě dostala název po dávné židovské čtvrti nazvané Nowa Jerozolima (Nový Jeruzalém).

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK