TZ: Kultovní holandské duo Thomas & Ruhller vystoupí ve Vzducholodi Gulliver se světovou premiérou autorského čtení

Kultovní holandské duo Thomas & Ruhller vystoupí ve Vzducholodi Gulliver se světovou premiérou autorského čtení / Centrum současného umění DOX / Praha / 21. 6. 2019

Dvojice legendárních holandských performerů Thomas & Ruhller byla během své poslední návštěvy Prahy natolik okouzlena Vzducholodí Gulliver architekta Martina Rajniše, že se rozhodla vystoupit zde s vůbec prvním autorským čtením během své více než třicetileté kariéry. Literární zážitek v podání Thomase a Ruhllera proběhne ve středu 26. června od 20 hodin v Centru současného umění DOX.

Nenapodobitelný styl Thomase a Ruhllera vzdoruje času i vkusu kritiků. Jsou nezařaditelní, provokativní. Chodí po hladině, porušují gravitaci, procházejí zdmi i stoletími. Jsou avantgardou i muzeem. Tito ekvilibristé, improvizátoři a filosofové, jejichž sláva dosáhla až na pódia v Alma-Atě, tentokrát poprvé stanou na palubě Vzducholodi Gulliver Centra současného umění DOX, která je při jejich poslední návštěvě Prahy doslova ohromila. I pro umělce jejich formátu může být tento netradiční prostor výzvou, Thomas a Ruhller však ani tentokrát nezaváhali a do Prahy přijíždějí připraveni.

„Přestože už pětatřicet let svou uměleckou bravurou mlčky dobývají světové scény, pro Vzducholoď Gulliver, která je zasvěcena literatuře, připravili Thomas a Ruhller vůbec první autorské čtení ve své kariéře. Dočkáme se nečekaného ztvárnění jejich vlastní poezie nebo nevšedního pohledu na historický román? Možná. Rozhodně nás v podání Thomase a Ruhllera čeká magický literární zážitek servírovaný s bezstarostnou improvizační lehkostí a rafinovanou elegancí jim vlastní,“ komentuje s očekáváním jejich vystoupení Michaela Šilpochová, ředitelka zahraničních projektů Centra DOX.

Autorské čtení holandského dua Thomas & Ruhller proběhne ve středu 26. června 2019 od 20 hodin ve Vzducholodi Gulliver, Centrum současného umění DOX, Poupětova 1, Praha 7.

Vstupné: základní 250 Kč, snížené 180 Kč (senioři, studenti, Klub přátel DOX)