TZ: Vila Bertramka se otevře pro veřejnost novou výstavou

Vila Bertramka se otevře pro veřejnost novou výstavou / Praha / 19. 6. 2019

Ústav dějin umění Akademie věd ČR (ÚDU AV ČR) spolu s Mozartovou obcí v České republice otevře v neděli 23. června ve vile Bertramka výstavu Bertramka – německý pohled (1942). Výstavě bude v sobotu 22. června předcházet stejnojmenná mezinárodní konference.

„Výstava faksimilií představí téměř stovku dosud neznámých kreseb, plánů a náčrtů Bertramky z let 1925 a 1942‒1943, nalezených v Architekturmuseu der Technischen Universität v Mnichově. Pořídil je profesor Georg Buchner (1890‒1971) spolu se svými pokročilými studenty Akademie für Angewandte Kunst v Mnichově. Součástí výstavy jsou také Buchnerovy osobité kresby a skicy některých pražských motivů, stejně jako řada dobových fotografií,“ uvádí Milada Jonášová, autorka výstavy.

Kurátorsky výstavu připravili Milada Jonášová (Oddělení muzikologie ÚDU AV ČR) a prof. Manfred Hermann Schmid (Universität Tübingen), který mnichovské materiály nalezl. Grafickou podobu výstavy zpracoval Matěj Činčera ze Studia Okolo.

Na konferenci zazní referáty o nově nalezených materiálech a osobnosti prof. Georga Buchnera, o stavebním vývoji Bertramky v 1. polovině 20. století, o odhalení saly terreny a dobových nástěnných malbách v ní, o znovuotevření Bertramky po sanačních pracích v roce 1941 ad. (viz přiložený program).

Výstava a konference se konají v rámci programu „Paměť v digitálním věku“ Strategie AV21 a pod záštitou velvyslance Spolkové republiky Německo J. E. Dr. Christopha Isranga. Pořádá ji Ústav dějin umění AV ČR spolu s Mozartovou obcí v České republice za podpory Technické univerzity v Mnichově.

Pro veřejnost bude výstava otevřena 23. června 2019 a v dalších termínech, uveřejňovaných na stránkách Mozartovy obce www.bertramka.eu.

Vila Bertramka je usedlost v klasicistním slohu z poloviny 18. století na pražském Smíchově (U Mrázovky 169/2, Praha 5). V současnosti je v majetku Mozartovy obce. Pro veřejnost byla vila uzavřena od října 2016 a nyní zde probíhají opravy. V lednu 2019 prohlásila vláda vilu Bertramka národní kulturní památkou.