Antonín Staněk prohlásil, že šéf NGP se vybere, až se odborníci shodnou na podmínkách

17. 6. 2019ČTK Infoservis

Výběrové řízení na nového šéfa Národní galerie Praha (NGP) bude vypsáno, až se odborná veřejnost shodne na jeho podmínkách. Novinářům to dnes při příchodu na jednání vlády řekl ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Podle předsedy sociální demokracie Jana Hamáčka by ho měl zorganizovat nový ministr. I kvůli sporům po odvolání předchozího šéfa NGP Jiřího Fajta navrhla jeho strana v květnu nahrazení Staňka místopředsedou ČSSD Michalem Šmardou.

Staněk v květnu po kritice odvolání Fajta a šéfa Muzea umění Olomouc Michala Soukupa rezignoval ke konci měsíce, prezident Miloš Zeman ale jeho konec neakceptoval. Nepřijetí demise zdůvodnil tím, že ministr odhalil ve svém resortu "závažná ekonomická pochybení", a neměl by být za tato odhalení trestán. Premiér Andrej Babiš (ANO) pak na žádost ČSSD navrhl odvolání ministra.

Staněk dostal ještě před rezignací od vedení ČSSD za úkol připravit výběrové řízení do konce května. Dnes toto zadání označil za "politické", protože nereflektuje potřebu odborníků. "Naslouchám odborné veřejnosti, která je toho názoru, že nemá smysl ten proces uspěchat. Vypsat výběrové řízení můžeme během několika minut, ale naším cílem je vyslechnout si odbornou veřejnost, která v současné době vede debatu o směřování Národní galerie," dodal.

Ministr odmítl konkretizovat, kdy by výběrové řízení mohlo být vypsáno. "Poté, co se odborná veřejnost shodne na podmínkách, jak má vypadat výběrové řízení, abychom ho mohli připravit tak, aby Národní galerie měla skutečně odborného šéfa, jak si to přeje odborná veřejnost, a ne politici," vysvětlil.

Hamáček při dotazu na výběrové řízení zdůraznil, že na Hradě je návrh na Staňkovo odvolání. "Jsem přesvědčen, že do konce měsíce bude ta věc vyřešena. Nový pan ministr bude jistě schopen zorganizovat řádné a transparentní výběrové řízení," řekl. Ve věci návrhu premiéra na odvolání ministra, kterému podle odborníků musí prezident vyhovět, je nyní čas na jednání mezi předsedou vlády a prezidentem, dodal Hamáček.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK