TZ: Start letní sezóny a nových výstav v Orlické galerii

Start letní sezóny a nových výstav v Orlické galerii / Muzeum a galerie Orlických hor / Rychnov nad Kněžnou / 14. 6. 2019

I během letních měsíců bude Orlická galerie lákat návštěvníky do svých prostor v druhém patře Kolowratského zámku. Kromě již vystavených děl krajináře Josefa Holuba se příznivci umění mohou těšit na dvě zbrusu nové výstavy. Ty budou představeny během slavnostního zahájení v pátek 21. června 2019 od 17 hodin. Úvodní slovo k výstavám pronesou Robin Kaloč, PhDr. Karel Jaroš a Mgr. Aleš Veselý, Ph.D. V hudebním doprovodu vystoupí klarinetové trio ve složení Lukáš Verner, Imrich Dioszegi a Ondřej Holeček. Během vernisáže bude taktéž představena publikace „Jan Antonín Venuto a jeho dílo“.

„Jako výtvarný doprovod letošního Poláčkova léta jsme zvolili výstavu věnovanou tvorbě rychnovského rodáka Robina Kaloče,“ říká na úvod kurátor Orlické galerie PhDr. Karel Jaroš a představuje tak první z nových letních výstav. Jméno Robina Kaloče není návštěvníkům Orlické galerie neznámé. Představil se již v roce 2004 na Orlickém salónu a o šest let později na samostatné výstavě. V minulém roce vystavoval na společné rodinné výstavě ve Společenském centru v Rychnově nad Kněžnou.

Mladý výtvarník je původním školením grafik. Absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze – ateliér profesora Jiřího Lindovského. „Robin Kaloč se nebojí nesnadných grafických technik jako je lept, akvatinta nebo mezzotinta, jimž se jiní výtvarníci pro jejich náročnost zdaleka vyhýbají. Jeho grafické listy dosahují často velkých formátů a jsou, stejně jako malby, spojené vždy do hlubších tematických celků,“ upřesňuje K. Jaroš. Nová výstava v Orlické galerie bude sestava především z kolekce ukázek z výtvarníkovy nejnovější malířské i grafické tvorby.

„V pořadí druhá letní výstava Orlické galerie potěší především patrioty a ty, jimž je blízké drobné umění doby empíru a biedermeieru. Představena bude totiž unikátní sbírka kreslených vedut z dílny Jana Venuta,“ láká Karel Jaroš. A co je to vlastně veduta? Jedná se o věcný, topograficky přesný malířský či grafický záznam například výseku krajiny s bočním pohledem na město, a to obvykle v širším zorném úhlu. Jan Venuto, autor děl, byl královehradeckým kanovníkem a neuvěřitelně pilným kreslířem. Díky němu máme zachycenu tvář české kotliny před prudkým nástupem průmyslu, který ji zcela změnil.

„Venutovy kresby jsou od roku 1833 uloženy ve Vídni a nabízí české veřejnosti téměř neznámé malířovy pohledy na naše města, městečka a památná místa. Jedná se často o jedny z nejstarších, často i prvních, vyobrazeních. Díla lze datovat cca mezi roky 1790 – 1825 a jsou pro nás významným topografickým a historickým pramenem,“ upozorňuje PhDr. Karel Jaroš. Mezi vystavenými díly nalezneme kromě výjimek všechna města a městečka v podhůří Orlických hor (Rychnov nad Kněžnou, Vamberk, Žamberk, Letohrad, Rokytnici v Orlických horách, Třebechovice pod Orebem atd.). Soubor vedut doslova přenese návštěvníky do doby před dvěma stoletími, kdy krajinu neprotínaly železniční tratě, ani silnice a horizonty nerušily aleje stožárů elektrického vedení či stáda panelových domů. „ Je nutné dodat, že by výstava nevznikla bez skvělé spolupráce s Rakouskou národní knihovnou ve Vídni a Galerií výtvarného umění v Havlíčkově Brodě,“ dodává K. Jaroš.

Plány Orlické galerie na léto jsou tedy velice rozmanité a určitě potěší mnohé milovníky výtvarného umění, a to i otevírací dobou. Prostory galerie je totiž možné navštívit po celý týden od 9 do 17 hodin.