Síť feministických institucí vydala manuál pro ekologické chování kulturních a uměleckých institucí

Postupně s rostoucím zájmem o to, co se děje s naší planetou, jak se mění globální klima, jak se do médií dostávají snímky čím dál větších studentských demonstrací po celém světě, informace o vymírání druhů a katastrofálních vizích budoucnosti; ale také s tím, jak sami na sobě začínáme pociťovat dopady klimatické změny, je nám horko (a bude ještě víc), kolem sebe vidíme suchou půdu (a bude ještě sušší), všímáme si rostoucích cen zeleniny a dalších potravin, tak se i členové a členky umělecké scény začínají čím dál intenzivněji ptát „co s tím?“

Studenti a studentky umění si kladou palčivé otázky, jak a co mají tvořit, pracovnice a pracovníci institucí zase začínají přemýšlet nad tím, jak zodpovědně sestavovat program a podporovat produkci uměleckých děl, a teoretičky a teoretici hledají cesty, jak balancovat etický nárok a tlaky, který na nás současná situace klade. Je patrné, že se právě ocitáme v době, kdy budou otázky, co a proč děláme na naší umělecké scéně čím dál častější. Je však dobré si uvědomit, že tyto otázky vůbec nejsou nijak nové, že tu byly vždy, a že také navzdory všem blížícím se hrozbám mohou přinést i velmi pozitivní kroky vedoucí k proměně současného uměleckého světa.

Manuál pro kulturní instituce v době klimatické změny i Prohlášení pražských kulturních a uměleckých institucí k vyhlášení stavu klimatické nouze na území Prahy vznikly v okruhu Feministické (umělecké) instituce, neformální platformy pro diskusi o podobě a podmínkách fungování feministické (umělecké) instituce. Tato platforma vznikla jako série seminářů a přednášek organizovaných iniciativou tranzit.cz v roce 2017. Cílem semináře bylo formulovat principy, jimiž bychom se mohli řídit a které by vyvolaly diskusi o etice institucí v České republice, na Slovensku a jinde. Účastníky seminářů byli umělci/umělkyně, kurátoři/kurátorky a kritici/kritičky z České republiky a Slovenska.

Téma ekologie je, jak věříme, důležitou součástí starosti a péče o svět kolem nás, o naši budoucnost. Klimatická krize je aktuálně jednou z největších výzev, jimž lidstvo čelí a kulturní / feministické instituce nesmí stát stranou. Chceme budovat takové vztahy, které budou zodpovědné k přírodě i všem živým bytostem v ní, proto se agendou Feministické instituce stalo i téma “Umění pro klima”. Chceme též upozornit na to, že klimatická krize je politickým tématem, které se týká nás všech.

Více na uměníproklima.cz


Ilustrační obrázek: Alexey Klyuykov