do 30. 6. / zasílání abstraktů do tematického čísla Sešitu pro umění, teorii a příbuzné zóny

Redakce Sešitu pro umění, teorii a příbuzné zóny vypisuje open call na abstrakty příspěvků do tematického čísla pro rok 2020. Tématem čísla budou „Možnosti marxistické interpretace umění" a v roli hostující editorky zasedne Milena Bartlová (UMPRUM).

Na dědictví marxistické filosofie se můžeme dívat jako na inspiraci pro dnešní výzkum nebo jako na historický jev. Druhé hledisko je nezbytné pro pochopení českých kulturních dějin nejen v době diktatury komunistické strany, ale už od dvacátých let dvacátého století. Tematické číslo Sešitu se bude věnovat rozsahu a možnostem marxistických dějin a teorie výtvarného umění, ve smyslu psaní o soudobé tvorbě (nikoli obecné teorie umění nebo estetiky). Hledáme historické i teoretické příspěvky, které se budou zabývat konkrétními analýzami i obecnějšími trendy s důrazem na prostředí bývalého Československa a střední Evropy. Zvláště nás zajímají příspěvky, které by tematizovaly specifičnost československého marxistického myšlení a jeho kontakty se západním marxismem.

– – –

Jazyky: čeština, slovenština, angličtina

Termín zaslání abstraktů: 30. června 2019

Termín odevzdání hotových textů: 31. ledna 2020

Redakce ráda zodpoví jakékoliv dotazy ohledně vhodnosti zvoleného tématu či přístupu. Finální texty musí splňovat všechny parametry uvedené na adrese http://vvp.avu.cz/sesit/pro-autory/. Abstrakty zasílejte na e-mail redakce: sesit.redakce@gmail.com

Sešit pro umění, teorii a příbuzné zóny je odborné, anonymně recenzované periodikum zaměřující se na současné vizuální umění v širším kulturním a teoretickém kontextu. Cílem Sešitu je kultivovat domácí reflexi umění tištěním odborných textů z oblasti humanitních a společenských věd, které tematizují současnou situaci umění a živé kultury u nás i v zahraničí. Sešit z principu není metodologicky vymezen; rozhodujícími měřítky jsou kvalita, podnětnost a relevance pro reflexi současného vizuálního umění.

Časopis vychází dvakrát ročně a publikuje odborné studie i recenze. Od roku 2010 je uváděn v Seznamu recenzovaných neimpaktovaných periodik vydávaných v České republice. V roce 2015 byl zařazen do seznamu vědeckých časopisů European Reference Index for the Humanities and the Social Sciences (ERIH PLUS).