TZ: Tři silná témata pohledem tří vědkyň, teoretiček a umělkyň v PLATO

Tři silná témata pohledem tří vědkyň, teoretiček a umělkyň v PLATO / PLATO Ostrava / Ostrava / 7. 6. 2019

Ostravská galerie PLATO se v červnovém programu zaměří na tři společensko-politická témata. O sexualitě a postavení žen v období socialismu promluví docentka Kateřina Lišková, Polka Zuzanna Radzik rozebere téma genderu v církvi, a na workshopu s Karolinou Brzuzan se účastníci dozvědí, co jedí lidé v místech válečných konfliktů, hladomorů a ekonomických krizí. Na pravidelné programy PLATO naváže po letní pauze opět v září.

Vedle výstav současného umění a představování českých i zahraničních umělců nabízí ostravská městská galerie PLATO také setkávání nad aktuálními společenskými a politickými tématy. Na druhý červnový týden dramaturgové připravili hned dvě přednášky a jeden workshop se třemi významnými teoretičkami a umělkyněmi z České republiky a Polska.

První z přednášek představí ve středu 12. 6. socioložka a pedagožka Masarykovy univerzity Kateřina Lišková. Lišková, která v rámci svého dlouhodobého výzkumu na téma sexuality a sexu působila i na univerzitách v New Yorku a v Berlíně, představí téma publikované v její poslední knize Sexuální osvobození na socialistický způsob.

Hned následující den, tedy ve čtvrtek 13. 6., vystoupí v PLATO polská katolická teoložka a publicistka Zuzanna Radzik. Její přednáška na téma role ženy a rovnosti genderu v katolické církvi tematicky naváže na výstavu Milenina píseň, kterou PLATO uspořádalo ve spolupráci s online televizní platformou Artyčok.tv. Radzik se dlouhodobě věnuje katolickému feminismu, židovsko-křesťanským vztahům a pravidelně publikuje v polském týdeníku Tygodnik Powszechny.

V sobotu 15. 6. uvede PLATO workshop pro dospělé a dospívající s polskou umělkyní Karolinou Brzuzan. Ta od roku 2016 sbírá recepty, které vznikají v nouzových podmínkách v místech válečných konfliktů a politicko-ekonomických krizí, a sestavuje z nich Kuchařku hladu, kterou prezentuje jako umělecký projekt. Na workshopu Brzuzan s účastníky zrekonstruují pokrmy podle sesbíraných receptů a budou se věnovat důvodům a politickým rozhodnutím, které vedly k jejich vzniku.

Červnový program, ve kterém návštěvníky čeká ještě speciální koncert za rozbřesku, filmové projekce nebo rozlučka se školním rokem, uzavře letní programovou sezónu v PLATO. V průběhu července bude galerie otevřená, nebudou v ní však probíhat žádné doprovodné programy, pravidelné středeční programy a páteční projekce se do galerie vrátí opět v září.