TZ: Noc ve městě – neopakovatelný sedmihodinový zážitek se souborem Farma v jeskyni

Noc ve městě – neopakovatelný sedmihodinový zážitek se souborem Farma v jeskyni / Centrum současného umění DOX / Praha / 5. 6. 2019

Mezinárodní divadelní soubor Farma v jeskyni ve spolupráci s Centrem současného umění DOX připravil dva neopakovatelné červnové večery. Návštěvníci se vydají na cestu labyrintem industriální architektury Centra DOX, cestou prožijí výjimečná představení balancující na pomezí žánrů pohybového divadla, videa a dokumentu, poslechnou si živou hudbu a vychutnají si piknik na střeše, večeři při svíčkách či noční posezení pod vzducholodí. Jedinečný sedmihodinový zážitek, který se nebude opakovat – to je Noc ve městě.

Oceňovaný mezinárodní soubor Farma v jeskyni pod vedením režiséra Viliama Dočolomanského provede návštěvníky Noci ve městě labyrintem industriální architektury, netradičních zážitků a tří výjimečných představení – Informátoři, Navždy spolu! a Útočiště.

„Při Noci ve městě ale nepůjde jen o divadlo. Návštěvníky čeká sedmihodinové vytržení z běžného stresu, z běžné reality, kdy budou mít čas vnímat čas jinak a nechat se unášet zážitky, které je budou překvapovat,“ říká Viliam Dočolomanský.

Soubor Farma v jeskyni se etabloval jako moderní laboratoř, kde performeři nacházejí „azyl“ a příležitost kontinuálně pracovat na svém rozvoji. Objevují tak nejen nové způsoby práce s výrazem, na které není prostor při jednorázových projektech nebo v mainstreamových divadlech, ale zároveň mají možnost přehodnocovat svůj postoj k sobě i ostatním.

Jejich tvorba se v posledních letech zaměřila na zkoumání tzv. nepohodlných témat současnosti. Performeři realizovali výzkum v řadě metropolí, kde pracovali se specifickými skupinami a komunitami. Na základě této přímé zkušenosti vytvořili emocionálně silná představení a zaměřili se i na šíření povědomí o zkoumaných tématech prostřednictvím dalších forem veřejných aktivit. Například setkání a práce se skupinou pražských seniorů dala vzniknout inscenaci Navždy spolu, intenzivní diskuse s uprchlíky v Londýně se zhmotnily v naléhavé scénické kompozici Útočiště.

Noc ve městě je celistvý umělecký zážitek, během něhož návštěvníci prožijí tři výjimečná představení, poslechnou si živou hudbu a vychutnají si piknik na střeše, večeři při svíčkách, noční posezení pod Vzducholodí a doprovodný program, který se v návaznosti na inscenace odkryje postupně během večera. Diváci poznají běžně nedostupná místa Centra DOX a sálu DOX+ nebo zažijí Vzducholoď Gulliver v úplně jiném světle.

Noc příběhů, objevování, znejistění běžných způsobů vnímání. Noc, kdy čas plyne jinak. Vypnout telefon, zapomenout na to, co si myslíme, že víme. Splynout s Nocí ve městě. To je výzva pro ty, kteří se rozhodnou vydat se 14. a 16. června na noční cestu architekturou Centra současného umění DOX v pražských Holešovicích.

Akce probíhá v rámci Pražského Quadriennale 2019. Multifunkční sál DOX+, ve kterém se v rámci Noci ve městě odehraje část programu, byl mezinárodní porotou v rámci PQ zařazen mezi čtyři vítězné projekty z celého světa.

Noc ve městě

v pátek 14. a v neděli 16. června 2019 od páté odpolední do půlnoci

Vstupné: 990 Kč / v ceně tři představení, doprovodný program, občerstvení včetně nápojů

Vstupenky jsou v prodeji na www.goout.cz

O souboru Farma v jeskyni

Tvorba souboru Farma v jeskyni překračuje hranice žánrů fyzického, tanečního nebo hudebního divadla. Představení vznikají na základě dlouhodobého výzkumu, který je zaměřený na přenos lidské zkušenosti mimo slovo a limity běžného porozumění.

Během své existence se soubor představil ve více než 60 městech na třech kontinentech a získal řadu prestižních mezinárodních ocenění, například The European Prize for New Theatrical Realities pro režiséra Viliama Dočolomanského, Total Theatre Award, The Grand Prix Golden Laurel Wreath Award, Fringe First Award, Hlavní cena Alfréda Radoka, Česká taneční platforma – nejlepší taneční inscenace roku a další.

Specifický přístup k výzkumné práci je pro soubor Farma v jeskyni nejen nástrojem dramaturgie, ale vznikají díky němu také nečekaná, vzájemně obohacující setkání mezi často velmi odlišnými skupinami a komunitami, které k sobě jen obtížně hledají cestu.

Představení Informátoři vychází ze skutečných skrytých kriminálních praktik nadnárodní potravinářské korporace, které měly skandální dohru před švýcarským soudem v roce 2013. Je možné se z vlivu korporace vymanit? Do inscenace o stáří Navždy spolu! zapojily performerky Hana Varadzinová a Eliška Vavříková pražské seniory bez jakékoli předchozí jevištní zkušenosti a alespoň zde se jim podařilo překlenout mezigenerační propast, jež je v běžném životě až příliš často zřejmá. Scénická kompozice na pomezí koncertu a fyzického divadla Útočiště vznikla na základě rozhovorů s komunitou mladých lidí v Londýně, kteří na útěku prožili mezní životní situace.