Ostrava rozdělí pět milionů korun na opravy památek

5. 6. 2019ČTK Infoservis

Nejpozději do pondělí musí ostravskému magistrátu předložit své žádosti zájemci, kteří chtějí získat příspěvek na rekonstrukci památkových objektů nebo architektonicky význačných staveb. Na svůj projekt mohou získat až milion korun. Celkově chce město mezi žadatele rozdělit pět milionů korun. Novinářům to dnes sdělila mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Minimální výše dotace byla stanovena na 50.000 korun. Rekonstrukce objektů musí být provedena nejpozději do 30. září příštího roku. Žadatel nesmí mít dluhy vůči městu. "Město Ostrava tuto formu podpory poskytuje dlouhodobě, a to zejména v případech, kdy se jedná o významné kulturní památky v dominantních polohách, tedy například v centru města, nebo jde o památky a stavby, jejichž vlastník nemůže uhradit náklady spojené s jejich obnovou z vlastních zdrojů," uvedla Vojkovská.

S pomocí těchto dotací byla v minulosti opravena řada významných kulturních památek na území města, šlo například o katedrálu Božského spasitele v Moravské Ostravě, záchranu těžního stroje v areálu dolu Hlubina či opravu kostela svaté Anny v Ostravě-Polance.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK