TZ: Laco Garaj

Laco Garaj / Šedesát / kurátorka: Olga Čejková / Schrott Gallery / Brno / 6. 6. – 29. 6. 2019

Laco Garaj (*1959) se po roce vrací do Schrott Gallery s výstavou, kterou si nadělil k narozeninám. K vidění bude retrospektiva jeho starších děl, prozkoumáme osobní archiv autora a vybereme kresby a kvaše menších formátů, které dosud nebyly nikde vystaveny. Uvedeme také nejaktuálnější cyklus velkoformátových maleb, které se opět pohybují na pomezí abstrakce a figurální malby. Výstava bude zahájena 6. 6. 2019 v 18:00.

Ve svých nejčerstvějších pracích autor zkouší pro něj dosud nezvyklé techniky, kdy nejvýrazněji působí použití sprejů a fluorescenční barevnost. Tyto malby se vyznačují erupcí nové energie, jež vyrůstá z Lacovy osobité malířské tradice  - expresivně pojaté malby abstrahující figuru, geometrii či využívající volné barevné plochy. Tyto náměty však Garaj v novém cyklu zpracovává výrazně jinak a dalo by se očekávat, že letošní soubor velkoformátových maleb bude představovat pro umělce vykročení do nové tvůrčí kapitoly.

Laco Garaj se narodil roku 1959 v Rimavské Sobotě.  V letech 1974-1977 studoval obor sochařství na SUPŠ Brno pod ateliérovým vedoucím ak. soch. Ladislavem Martínkem. V letech 1978-80 byl součástí beatnické komuny umělců kolem Václava Stratila v Olomouci. Zde se u Laca začíná rozvíjet příklon ke konceptuální a akční tvorbě. Přelomovou byla výstava v Dolních Kounicích v roce 1980, která byla rozehnána policií a výtvarníci a hudebníci byli na 24 hodin zadrženi. Od té doby se Laco profiloval stále více jako protirežimní umělec. Sešlo také z jeho studia na Akademii výtvarných umění v Praze. Živil se jako stavební dělník nebo jako topič v kotelně na Špilberku a umělecké tvorbě se věnoval ve volném čase. Dnes je Garaj znám především jako malíř, sochař a vitrážista. Ve svých performancích hojně využívá propojení spontánní malby a hudby (Malá noční malba 2007, malířská performance za hry Pavla Koudelky na bicí 2018). Vystavuje v českých i zahraničních galeriích.

Výstava ve Schrott Gallery byla zařazena do programu letošního ročníku prestižního festivalu Meeting Brno, jenž je věnován připomenutí výročí roku 1989 jako důležitého milníku naší novodobé historie.