Open Call k otevření Galerie Edikula (do 11. 7. 2019)

Vyhlašujeme otevřenou výzvu pro výstavní projekty otevírající Galerii Edikula. Vybrány budou 2 projekty, jež se budou realizovat od října 2019 do ledna 2020. Galerie je zaměřena na mladou generaci umělců, jejichž výstavy koordinují začínající teoretici – studenti.

Galerie Edikula vznikla na jaře letošního roku, a to během setkávání skupiny studentů Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Z rozhovorů o nedostatku příležitostí v kurátorské praxi vzešel počin rozdmýchávající prostředí Filozofické fakulty a umožňující studentům poznat hranice mezi teorií umění a jeho praxí. Na počátku stojí snaha překlenout propast mezi studenty dějin umění či dalších uměnovědných oborů a studentů vysokých uměleckých škol. Galerie Edikula je tedy platformou propojující tradici se současností, teorii s praxí, hmotné s nehmotným, a jejím hlavním cílem je dialog.

Edikula (lat. aedicula = výklenek, svatyně, kaplička) v nejpůvodnější římské tradici představovala domácí chrám či oltář, nejčastěji umístěný ve výklenku zdiva. Právě zde byly umisťovány sochy či obrazy božstev ochraňujících obydlí. Archaický název galerie odkazuje ke kořenům univerzity v platónské Akademii, a především naznačuje vzkříšení čehosi starého v novém kontextu. A právě výklenek bývalého vestibulu, dřívější vstup do budovy FF z ulice Grohovy, je neživým prostorem, který začne se vznikem galerie znovu dýchat, stávaje se jakousi „svatyní“ umění.

Povaha prostoru: výklenek o rozměrech 250 x 370 cm (z bezpečnostních důvodů přilehlého únikového východu má využitelný prostor rozměry 250 x 220 cm) je umístěn před vchodem na studijní oddělení FF, tudíž se jedná o vysoce exponované místo. Charakter prostoru předznamenává zaměření galerie na site-specific instalace a sochařská díla menších rozměrů. Z důvodů požární bezpečnosti nemůžeme přijmout instalace z papíru.

Koordinační tým: Žaneta Turoňová, Kristýna Mikešová, Kristýna Bartošková, Jakub Kříž, Ester Horáková

Grafický design připravuje: Tereza Bierská

Akce byla podpořena ze Stipendijního programu pro podporu studentské činnosti spojené s oslavami 100. výročí založení Filozofické fakulty Masarykovy univerzity a první dvě výstavy budou v rámci této události propagovány.

Nabízíme: prostor, pojištění uměleckých děl, kurátorskou podporu, přípravu vernisáže včetně fotodokumentace, propagaci výstavy (plakáty, internet), příspěvek na instalaci a dopravu.

PROHLÍDKA PROSTORU: 21. června 2019 v 15 hodin, sraz před budovou FF MU, Arne Nováka 1

DEADLINE: 11. července 2019

Adresa: galerie.edikula@gmail.com

PŘIHLÁŠKA by měla obsahovat: anotaci projektu, portfolio umělce a jeho životopis

VYHLÁŠENÍ VÝSLEDKŮ: 11. srpna 2019, výsledky budou zveřejněny na facebookových stránkách Galerie Edikula a zaslány všem přihlášeným prostřednictvím e-mailu.

REALIZACE PROJEKTŮ: 2 výstavy v termínech 9. října – 27. listopadu; 11. prosince – 29. ledna