TZ: Dny otevřených ateliérů v Královehradeckém kraji

Dny otevřených ateliérů v Královehradeckém kraji / Hradec Králové / 15. - 16. 6. 2019

Centrum uměleckých aktivit Impuls Hradec Králové, letos již posedmé organizuje dvoudenní výtvarný festival Dny otevřených ateliérů – (DOA). Letošní ročník se uskuteční 15 .- 16. června 2019. Výzvu letos vyslyšelo více jak 40 výtvarníků a institucí nejrůznějších oborů a zaměření. Návštěvníci tak budou moci zavítat jak do renomovaných galerií, tak i do dílen malířů, hrnčířů, sochařů, fotografů, řezbářů ale i designérů.

Do výzvy se přihlásily také umělecké školy nebo výtvarné spolky a seskupení, které se prezentují společně nebo tvoří ve sdílených prostorách a účast v DOA je pro ně příležitostí, jak na svou tvorbu upozornit. V Královéhradeckém kraji můžete zavítat například do ateliéru galerie Celnice v Malé Úpě, která se pyšní označením nejvýše položené galerie v ČR nebo do Vamberka za krásami a historií krajky. Své dveře otevře Galerie sv. Jakuba v Metličanech u Nového Bydžova, galerie Luxfer v České Skalici nebo Umělecká kolonie v Josefově. Hradec Králové zastoupí několik galerií, ateliérů a dílen, restaurátorská dílna Muzea východních Čech nebo Střední škola vizuální tvorby. Výtvarníci, kteří mají své ateliéry na venkově, zvou na plenérové výstavy.

Navštívit můžete umělce z okresů Hradec Králové, Trutnov, Náchod, Jičín a Rychnov nad Kněžnou. U sousedů pak umělce z okresů Svitavy, Ústí nad Orlicí ale i Česká Lípa, kteří na aspoň jeden červnový den otevřou své ateliéry, dílny, zahrady, kde budou prezentovat svou tvorbou.

Vstup do ateliérů je volný. Akce má napomoci především k prohloubení dialogu mezi umělci a širokou veřejností, setkání umělců a v neposlední řadě také napomáhá čilému cestovnímu ruchu. U příležitosti letošního ročníku bude k dispozici mapa zúčastněných ateliérů a výtvarníků a kompletní katalog v elektronické verzi.