Zeman nepřijal Staňkovu demisi, ČSSD ale chce za ministra Šmardu

28. 5. 2019ČTK Infoservis

Prezident Miloš Zeman dnes nepřijal demisi ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Setkali se na Pražském hradě. Předseda ČSSD Jan Hamáček poté oznámil, že požádá premiéra Andreje Babiše (ANO), aby Zemanovi navrhl Staňkovo odvolání. Babiš řekl, že tak učiní. Novým ministrem kultury by se měl stát místopředseda ČSSD Michal Šmarda. Ten chce v kultuře uklidnit emoce a dohodnout se s významnými hráči. Podle některých opozičních politiků se Zeman odvděčil Staňkovi za odvolání šéfa Národní galerie Praha Jiřího Fajta, s nímž má prezident spory.

"Důvodem je to, že docent Antonín Staněk odhalil na ministerstvu kultury závažná ekonomická pochybení a neměl by být za tato odhalení trestán tím, že na něj bude vyvoláván tlak, aby ze své funkce odešel," uvedl k rozhodnutí neodvolat Staňka prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Podobně argumentoval také předseda komunistů Vojtěch Filip, který se na dnešním setkání se Zemanem vyslovil pro Staňkovo setrvání ve funkci. Na hlasech komunistů ve Sněmovně závisí menšinový kabinet ANO a ČSSD.

Staněk odvolání Fajta i ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa zdůvodnil významnými pochybeními v hospodaření galerie a muzea. Fajt i Soukup to odmítají. "Kolečko politických eskapád se tímto uzavřelo. Každému tak musí být jasné, proč jsem byl na základě vykonstruovaných obvinění odstraněn," uvedl dnes Fajt. Odchod Staňka z ministerstva požadovalo několik petic, otevřených dopisů i opozice. Staněk v rezignačním dopise napsal, že svým odchodem ohlášeným na konec května vyhověl Hamáčkově výzvě.

Zeman podle svého mluvčího ve věci odmítnutí Staňkovy demise napsal dopis Babišovi, navrhuje v něm další postup. Podrobnosti návrhu ale nesdělil. Babiš pozdě večer v Bruselu řekl, že prezidentovi Staňkovo odvolání navrhne. Ovčáček nechtěl dnes komentovat, jak by Zeman v takovém případě reagoval. Zatímco demisi ministra prezident přijmout podle ústavy nemusí, návrh na odvolání od premiéra ano.

Babiš považuje Šmardovu nominaci na ministra kultury za zvláštní, připustil ale, že jeho předpoklady pro výkon funkce nezná. Šmarda v rozhovoru pro Českou televizi (ČT) uvedl, že chce v kultuře stabilizovat situaci. Je podle něj nutné dát záruky, že ministerstvo bude spravováno profesionálně, že nenastane vyřizování účtů a že mezi ministerstvem a jím zřizovanými institucemi bude vše postupovat podle pravidel. Je třeba znovu navázat důvěru, podotkl. Připustil Fajtův a Soukupův návrat do funkcí, museli by ale projít přes transparentní výběrová řízení.

Podle sněmovní opozice Zeman nepřijetím demise ministra kultury porušuje ústavní zvyklosti. Nikdo nemůže být ministrem proti své vůli, řekl ČTK předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Prezident se Staňkovi odmítnutím demise odvděčil za odvolání Fajta, uvedl na twitteru předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Šéf ODS Petr Fiala na twitteru napsal, že Staněk nezvládal svůj úřad a ústavní činitelé zase nezvládají ministrův odchod.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK