TZ: Norbert Thomas

Norbert Thomas / kurátorka: Vladimíra Brucháčková Závodná / Galerie Závodný / Mikulov / 6. 6. 2019 – 20. 7. 2019

Německý výtvarník Norbert Thomas v Mikulově představí nejnovější cyklus svých prací, vytvořený přímo pro prostor Galerie Závodný.

Výstava Norberta Thomase v Galerii Závodný představí tohoto renomovaného německého umělce prostřednictvím několika cyklů jeho prací, které průběžně vznikaly od 90. let 20. století do současnosti. Středem jeho zájmu jsou i objekty a modely umístěné v architektonickém prostoru. Norbert Thomas bude v Mikulově pracovat i s fasádou budovy galerie.

Ve svém díle se Norbert Thomas zabývá křehkou vazbou mezi nahodilostí a pevným řádem, mezi systémem a chaotickým uspořádáním. Vypracoval si několik kritérií, které spoluutváří základní bázi jeho tvorby, která vždy osciluje mezi protipóly práce s geometrickými systémy a práce s prvky náhody a překvapení. Vždy tvoří v sériích a cyklech, které řeší konkrétní problémy, např. systém a logiku opakování motivů linií a pruhů, výstavbu konstruktů, které připomínají jednoduché rastry, mřížky.

Pokud jsou tyto geometrizované struktury namalovány akrylovými barvami na ručním papíru, působí téměř hapticky a křehce. Zvýšenou senzitivitu jim přidává i způsob, jakým Norbert Thomas s malbou pracuje.  Z kartonu vysoké gramáže seškrabuje a odtrhává části geometrizované malby tak, aby základní systém byl pro diváka stále čitelný, jeho struktura je ale rozvolněna a vytváří tak iluzi nahodilého uspořádání.

N. Thomas vystudoval Akademii výtvarných uměnív Kasselu mezi lety 1969 – 1974. Účastnil se řady ateliérových stáží, např. ve městě Santa Cruz na Tenerife /1982-85/, v New Yorku /1995/, Madridu /2000/, Istanbulu /2004/ Berlíně /2009/, Montevideu /2013/. Od roku 1987 působil rovněž jako univerzitní profesor /Bielefeld 1987-1991, Wuppertal 1991-2016/. Texty o jeho práci zpracovávali renomovaní autoři, např. Eugen Gomringer, Hans-Peter Riese, Eckard Neumann, Peter Voklwein…

N. Thomas v současnosti žije a tvoří v Essenu, jeho práce jsou zastoupeny v mnoha státních i privátních sbírkotvorných kolekcích po celém světě. Výstava bude zahájena vernisáží ve čtvrtek 6. června 2019 v 18 hodin.