TZ: Noc kostelů otevře olomoucký Zdíkův palác až do 21 hodin

Noc kostelů otevře olomoucký Zdíkův palác až do 21 hodin / Muzeum umění Olomouc / Olomouc / 23. 5. 2019

Románský Zdíkův palác bude v pátek 24. května mimořádně otevřen pro veřejnost zdarma od 18 do 21 hodin v rámci Noci kostelů. Prostor, který je nyní součástí Arcidiecézního muzea Olomouc, se řadí mezi nejvýznamnější vrcholně románské obytné stavby v Evropě. Byl rezidencí olomouckého biskupa Jindřicha Zdíka, jedné z nejvýznamnějších osobností českých dějin 12. století.

Momentálně jsou zde navíc sklářská díla legendy české výtvarné scény Václava Ciglera, která do starobylého prostoru rozmístil jeho blízký spolupracovník, architekt Michal Motyčka. Umělecká intervence s názvem Světlem tak propojuje dnešní svět s dobou slavné éry biskupa Zdíka.

Vznik olomoucké rezidence souvisí s výstavbou kostela sv. Václava, který založil na počátku 12. století olomoucký kníže Svatopluk. Stavbu dokončil biskup Zdík. V sousedství kostela si nechal postavit reprezentační palác, k němuž přiléhala menší křížová chodba obdélníkového půdorysu a kapitulní dům určený pro společný život kněží. V roce 1141 sem Jindřich Zdík přesídlil natrvalo spolu s dvanácti kanovníky. Architektura rezidence neměla v českých zemích 12. století obdoby. Biskupův palác byla patrová stavba obdélníkového půdorysu. Přízemí sloužilo jako hospodářská budova. První poschodí, které je nyní součástí prohlídkové trasy Arcidiecézního muzea, sloužilo jako soukromá rezidence. Původní podlaha byla níže než lávka, po níž nyní prochází návštěvníci. Lávka totiž spočívá na gotické klenbě křížové chodby, která vznikla ve 14. století po ničivém požáru.

Muzeum umění Olomouc | Patří k nejvýznamnějším institucím svého druhu v České republice, a to nejen z hlediska počtu spravovaných sbírkových předmětů (cca 185 000), ale také po stránce odborného záběru a výstavního programu. Výtvarnou kulturu od nejstarších dob po současnost představuje ve třech objektech: Arcidiecézní muzeum Olomouc (16 výstavních sálů a 300 uměleckých skvostů z 11. až 18. století, trezorové poklady olomouckých arcibiskupů, národní kulturní památka Přemyslovský hrad), Muzeum moderního umění (výtvarná kultura 20. a 21. století v 5 výstavních sálech, dlouhodobé tematické expozice moderního umění, krátkodobé výstavy významných současných umělců z ČR i zahraničí) a Arcidiecézní muzeum Kroměříž (Správa, ochrana a prezentace sbírek Arcibiskupského zámku v Kroměříži, které se řadí k nejhodnotnějším kolekcím svého druhu ve světovém měřítku).