TZ: Prague Photo 2019

Prague Photo 2019 / Praha / 28. 5. - 2. 6. 2019

Letošní ročník přehlídky fotografií PRAGUE PHOTO se uskuteční v nových prostorách - v historické budově z r. 1905 na Starém Městě v Praze, a to ve dnech 28.  května - 2. června. Představí dvě desítky českých i zahraničních vystavovatelů s originály téměř 150 autorů. K vidění budou nejen práce renomovaných fotografů, ale i  studentů a čerstvých absolventů. Tradičně je součástí přehlídky každodenní doprovodný program.

Bude možné zhlédnout nejširší plejádu jednotlivých fotografů, galerií a společností zabývajících se fotografií, prezentovány budou jak současní tvůrci, tak klasici. I letos jsou zařazeny populární  pop-up prezentace jednotlivých autorů  (Magdalena Bláhová, Josef Hník, Gabina Fárová, Assem Alsabban,  Matěj Třešňák aj., své kolekce uvedou např. Galerie Gambit, Close Encounters, IndigoSpace). Vedle českých umělců se představí italské centrum fotografie z Říma svojí kolekcí dvaceti mladých fotografů.

Tradičně uvede PRAGUE PHOTO obsáhlou sekci tvorby nejmladší generace fotografů – studentů a čerstvých absolventů sedmi odborných škol (Slezská univerzita Opava, Západočeská univerzita Plzeň, Střední a vyšší odborné školy Michael, Vysoká škola kreativní komunikace,  Univerzita J. E. Purkyně z Ústí n/Labem, Střední a vyšší grafické školy Hellichova, Pražská fotografická škola).

Během slavnostního zahájení bude i letos předána cena PRAGUE PHOTO YOUG AWARD mladému laureátovi, kterého vybere odborná komise ve složení: Jiří Hanke, fotograf a kurátor, Štěpánka Stein, fotografka a pedagožka, Gabriele Agostini, prezident CSF Adams Roma, a Iva Nesvadbová, ředitelka PRAGUE PHOTO. Laureáti loňské ceny PRAGUE PHOTO YOUNG AWARD 2018 - studenti Fakulty designu a umění L. Sutnara Západočeské univerzity - představí na letošním ročníku kolekci nových fotografií, vytvořených k této příležitosti. Vizuálem letošního ročníku je fotografie Barbory Bálkové ze série Slepice nebo vejce?

Přehlídka je již tradičně doplněna bohatým doprovodným programem - letos je to především představení projektů ze zahraničí (Itálie), setkání s autory v jednotlivých expozicích a křty fotografických publikací (detailní program viz níže).

Již XII. ročník PRAGUE PHOTO  svědčí o dlouhodobém zájmu publika, odborníků, ale hlavně samotných tvůrců o takovouto specializovanou a široce rozkročenou platformu. Tento zájem je pro organizátory do dalších let největší motivací.

Záštitu nad XII. ročníkem PRAGUE PHOTO laskavě převzali paní Hana Třeštíková, radní Magistrátu hl. m. Prahy, a pan Pavel Čižinský, starosta Městské části Praha 1