Odvolaný ředitel galerie Fajt požaduje po ministru kultury omluvu

21. 5. 2019ČTK Infoservis

Bývalý ředitel Národní galerie Praha (NGP) Jiří Fajt požaduje po ministru kultury Antonínu Staňkovi (ČSSD) omluvu za údajně nepravdivé a zavádějící informace, které zveřejnilo ministerstvo kultury v souvislosti s Fajtovým odvoláním. Vyplývá to z dopisu Fajtova advokáta ministerstvu kultury. ČTK má jeho plné znění k dispozici. Pokud tak ministerstvo neučiní, chce se Fajt obrátit na soud.

"Ministerstvo kultury ctí principy nestranného a nezávislého vyšetřování ve věci podaného trestního oznámení na pana Fajta a nebude se mediální cestou k daným výrokům jeho právního zástupce nikterak vyjadřovat, aby nebyl ohrožen či zpochybněn průběh samotného vyšetřování," sdělila ČTK mluvčí ministerstva Martha Häckl. "Výsledky veřejnoprávního auditu, s jehož obsahem byl pan Fajt seznámen v průběhu kontrol a následného právního rozboru, zveřejní ministerstvo v nejbližších dnech," doplnila. Fajt dnes ČTK řekl, že výsledky auditu mu ministerstvo nesdělilo. Ministerstvo kultury dnes odpoledne protokol vyvěsilo na webu.

Staněk Fajta spolu s ředitelem Muzea umění Olomouc odvolal v polovině dubna s odkazem na významná pochybení v hospodářské činnosti institucí, které spravovali. U Fajta kritizoval zejména autorskou smlouvu na více než milion korun, které si tehdejší ředitel vyplatil za kurátorskou práci na výstavách a expozicích.

Podle Fajtova advokáta Františka Vyskočila se veškeré důvody pro odvolání buď opírají o nepravdy, nebo "pravdivý skutkový základ komolí a vyvozují z něj nedovolené hodnotové soudy". "Následkem takového jednání je hrubý zásah do cti klienta (Fajta), znevážení jeho jména a profesní reputace," uvedl Vyskočil. Ministrovi také vytýká to, že Fajtovi nebyl dán prostor se k pochybením vyjádřit a uvést je na pravou míru. "Přímo jste ohrozil možnost klienta se dále realizovat a uplatnit ve své profesi, protože jste ho veřejně, a to s nejširším možným zásahem, označil za osobu, která se dopustila při výkonu své funkce hrubých pochybení, která vedla k nutnosti jej okamžitě odvolat," uvedl v dopise. Staněk tím podle Vyskočila ohrozil Fajtovo postavení nejen ve společnosti a profesním prostředí v Česku, ale i v zahraničí, kde též působí.

Vyzývá proto Staňka i ministerstvo kultury, aby se zdrželi výroků, které jsou nepravdivé či pravdu zkreslující a poškozují Fajtova práva. Nejpozději do sedmi dnů požaduje zveřejnění předepsané omluvy na webových stránkách ministerstva kultury. Pokud se Fajtovi morální satisfakce nedostane, je Vyskočil zmocněn postupovat soudní cestou. V případě, že by verbální útoky dále pokračovaly, bude Fajt bránit svoji čest cestou oznámení o podezření ze spáchání trestného činu pomluvy. "Tento dopis vnímejte jako předžalobní výzvu," uzavřel Vyskočil.

S odvoláním Fajta nesouhlasí zástupci kulturních institucí a umělci, sepsali petici za Staňkovo odvolání. Po vytrvalém tlaku především z kulturní sféry Staněk minulý týden oznámil, že k 31. květnu rezignuje. V rezignačním dopise pochybení odmítl, za svými kroky si stojí a hovoří o štvavé kampani.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK