Prohlášení ředitele MUO Michala Soukupa k odstoupení ministra kultury Antonína Staňka

Michal Soukup, ředitel MUO:

„Nevěřil jsem, že pan ministr Antonín Staněk najde tolik odvahy, aby sám odstoupil z této funkce.

Na jeho nekompetentnost jsme upozornili v otevřeném dopise už v březnu, kdy jsme jej vyzvali k rezignaci. V tomto kroku jsme získali velkou podporu veřejnosti, známých osobností i běžných lidí, kterým není kultura lhostejná. Hodně nám pomohla i petice, kterou vyhlásila galerie DOX. Bylo velmi důležité, že jsme měli tuto morální podporu. Chtěl bych poděkovat všem sedmi tisícům lidí, kteří petici podepsali.

Ohledně mého působení v Muzeu umění Olomouc musím poukázat na to, že moje odvolání je neplatné, neboť jsem ho dosud nepřevzal. Bude na rozhodnutí nového vedení ministerstva, jak tuto situaci posoudí, protože důvody k mému odvolání byly zástupné. Zůstává zde také trestní oznámení na mě a mého předchůdce, prof. Zatloukala. Zatím nás policie nekontaktovala, takže nevíme, co je jeho obsahem.

Doufejme, že tato etapa vedení ministerstva kultury je za námi a že příští ministr bude naslouchat věcným argumentům a bude přístupný diskusi.“

Muzeum umění Olomouc | Patří k nejvýznamnějším institucím svého druhu v České republice, a to nejen z hlediska počtu spravovaných sbírkových předmětů (cca 185 000), ale také po stránce odborného záběru a výstavního programu. Výtvarnou kulturu od nejstarších dob po současnost představuje ve třech objektech: Arcidiecézní muzeum Olomouc (16 výstavních sálů a 300 uměleckých skvostů z 11. až 18. století, trezorové poklady olomouckých arcibiskupů, národní kulturní památka Přemyslovský hrad), Muzeum moderního umění (výtvarná kultura 20. a 21. století v 5 výstavních sálech, dlouhodobé tematické expozice moderního umění, krátkodobé výstavy významných současných umělců z ČR i zahraničí) a Arcidiecézní muzeum Kroměříž (Správa, ochrana a prezentace sbírek Arcibiskupského zámku v Kroměříži, které se řadí k nejhodnotnějším kolekcím svého druhu ve světovém měřítku).