Vyjádření vedení NGP k oficiální účasti na Benátském bienále

2. května 2019 – Příští týden bude zahájen 58. ročník Mezinárodního bienále výtvarného umění v Benátkách. Ivan Morávek, pověřený řízením Národní galerie Praha, pověřil oficiálním zastoupením NGP komisaře Českého a Slovenského pavilonu Adama Budaka.

Vedení NGP a tým pracující na letošní prezentaci České republiky na benátském bienále vzal na vědomí rozhodnutí pověřeného ředitele, který oznámil, že se z pracovních důvodů letošního zahájení v Benátkách nezúčastní.

„Mrzí mě, že se nezúčastním této světové přehlídky umění. Současné úkoly a povinnosti, jejichž cílem je stabilizace instituce či zafixování letošního výstavního plánu, mi bohužel účast časově ani kapacitně neumožňují. Zastupováním NGP a české účasti na bienále jsem pověřil komisaře pavilonu Adama Budaka, o kterém jsem přesvědčen, že se zhostí úkolu více než profesionálně. Pana Budaka doprovodí tým Národní galerie, který mu bude nápomocen s celkovou organizací zahájení výstavy. Na závěr bych chtěl pogratulovat panu profesoru Kolíbalovi k jeho mimořádnému tvůrčímu počinu, jimž bude reprezentovat Českou republiku a přeji mu zasloužený úspěch a co nejvíce kladných reakcí na jeho dílo,“ uvedl k aktuálním mediálním spekulacím Ivan Morávek.