TZ: Tomáš Hliva

Tomáš Hliva / Daily Surreal / Galerie Polagraph / Brno / 4. 5. — 16. 8. 2019

Dalším počinem brněnské galerie Polagraph bude výstava fotografií Tomáše Hlivy, který v kurátorském výběru Ondřeje Žižky představí ukázku ze svého cyklu Daily Surreal. Vernisáž proběhne 3. 5. 2019 od 19 hodin za účasti autora a redakce časopisu FOTO. Nechybět bude škvarková pomazánka, pivo Šalina a mandlovice.

“Předmětem zájmu Tomáše Hlivy jsou ryze všední předměty běžné spotřeby a lidé vytržení z šedé, uniformní masy. Nehledá exotičnost ani exkluzivitu v námětu, pracuje ve svém vlastním sociálním a nejčastěji také geografickém prostoru. Nepřekračuje hranici voyeurství, jeho kritika se odehrává na veřejnosti, na ulici, na výstavách, zkrátka v místech, kde být fotografován není zásahem do soukromí zúčastněných. Jeho fotografie nejsou prvoplánově šokující a zajímavé, zneklidňují v detailu a v okamžiku, kdy si divák uvědomí, v jakém ironickém a absurdním světě vlastně žije současný Evropan střední třídy, potažmo on sám.”

_Martina Grmolenská

Tomas Hliva

Pozorovatel výjevů ze života lidí (dokumentární cykly Bezprostřední zprostředkování a Daily Surreal), absolvent bakalářského a magisterského studia na Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě. Propagátor vizuální čistoty, autor konceptu tištěného časopisu FOTO a od roku 2012 jeho šéfredaktor. Se svým kolegou Richardem Procházkou se v rámci studia Mushroom on the walk věnuje knižní grafice.