U ministerstva kultury proběhl protest kvůli odvolání Fajta a Soukupa

30. 4. 2019ČTK Infoservis

Více než stovka lidí dnes přišla protestovat před budovu ministerstva kultury proti způsobu, jakým ministr Antonín Staněk (ČSSD) odvolal generálního ředitele Národní galerie v Praze (NGP) Jiřího Fajta a šéfa Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa. Na ministerstvu zástupci kulturních institucí a umělci odevzdali petici, ve které požadují "revizi a odbornou obhajobu daného rozhodnutí". Od zástupců ministerstva si odnesli příslib, že se s nimi ministr Staněk setká ve čtvrtek 9. května po svém návratu ze zahraničí.

"Ministr Staněk se s námi sejde, vysvětlí kroky, které ho vedly k odvolání obou ředitelů, a vyslechne další naše návrhy," řekl ČTK jeden z organizátorů demonstrace, umělec Matyáš Chochola.

Ministr rozhodnutí o Fajtovi a Soukupovi zdůvodnil ztrátou důvěry a hospodářskými a manažerskými pochybeními, které ukázal audit zadaný úřadem. Za svůj krok čelí kritice. Zástupci kulturních institucí a umělci požadují jeho odvolání, kritizuje ho také opozice a jeho postup se nelíbí ani části sociální demokracie.

Staněk dnes v reakci na petici v tiskové zprávě uvedl, že si všech, kteří se nebojí vyjádřit svůj názor, váží. Současně ale dál trvá na tom, že ředitelé pochybili. "Nemohu přijmout nepravdivé tvrzení, že odvolání ředitele Národní galerie Praha a Muzea umění Olomouc proběhlo bez řádných důvodů a nestandardním způsobem," uvedl. Fakta, která podle něho vedla k odvolání ředitelů, zveřejnilo ministerstvo na webu. "Není pravdou, že k odvolání došlo náhle a že jsme s oběma řediteli problémy jejich institucí neřešili. Úředníci MKČR (ministerstva kultury) i já jsme s nimi tyto problémy probírali dlouhodobě a opakovaně už od roku 2017," sdělil ministr.

Podle petentů Staněk nezveřejnil plné znění a závěry auditu. "Vámi zvolený postup nedovoluje dotčeným se plnohodnotně hájit, ani nedává prostor k dialogu s odbornou veřejností. Vaše rozhodnutí tak nutně působí svévolně, účelově a unáhleně," uvedli signatáři v petici, kterou do dnešního odpoledne podepsalo přes 400 lidí.

Za peticí nestojí podle Chocholy žádné politické hnutí ani strana. ČTK řekl, že akce je zcela apolitická. Šéfové a zástupci kulturních institucí a umělci chtějí například změnit statut Národní galerie Praha na veřejnoprávní či zveřejnit konkrétní vize pro další fungování Národní galerie i olomouckého Muzea umění.

Autoři petice chtějí podle Chocholy prostřednictvím petice iniciovat debatu s ministerstvem kultury, "aby se takovým situacím do budoucna vyhnuli". Jeden ze zástupců Muzea umění Olomouc označil Staňkovo rozhodnutí odvolat ředitele za krok k "destabilizaci a marginalizaci" instituce.

Ministerstvo kultury dnes oznámilo, že pro výběrové řízení na nového generálního ředitele Národní galerie chce Staněk vytvořit poradní sbor složený z "respektovaných osobností z odborné a kulturní scény".

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK