TZ: Tereza Holá, Hynek Skoták

Tereza Holá, Hynek Skoták / Romeo & Juliet / kurátoři: Šimon Kříž, Anna Königová / kavárna Era / Brno / 8. 5. - 31. 8. 2019

Do funkcionalistické památky, brněnské kavárny Era, se na léto stěhuje svérázná sochařská instalace Romeo and Juliet. Shakespearovská tragédie je ztvárněná klasickou scénou. Veronský balkon ovšem nahrazuje terasa kavárny a slavná milenecká dvojice je zredukovaná na obří anatomické modely dvou srdcí propojených mezi sebou a domem vzduchotechnikou. "Je to čistá oslava lásky, byť ve funkcionalistickém duchu”, říká jeden z autorů projektu, sochař Hynek Skoták.

Zájemci o současné umění tedy nemusí vyhledávat jen galerie, stačí si zajít na kávu. Vernisáž spojená s recitačním happenningem herce pražského Vinohradského divadla Marka Holého začíná v úterý 7. května v šest hodin večer.

Nová doslovnost

Autoři výstavy Tereza Holá a Hynek Skoták tvoří společné projekty od roku 2017, pracují v intencích směru Nová doslovnost. Romeo and Juliet je sochařskou intervencí na pomezí konceptuálního umění a instalace. "Rezignujeme na sochařský rukopis, pop-artovým principem doslovně převádíme anatomické modely částí lidského těla do jiného měřítka a ve specifických instalacích posouváme jejich význam. Pokaždé pracujeme s konkrétním místem, které je od začátku součástí konceptu," popisuje Skoták.

Sochařskou instalaci ve dvorním traktu doprovází kresby Terezy Holé uvnitř kavárny. Jde o rafinované a propracované řezy lidskými těly, které nejsou k vidění v žádném anatomickém atlasu.

Purismus a divoké barvy

Kavárnu ERA dokončili podle projektu architekta Josefa Kranze v roce 1929, tedy rok před vilou Tugendhat. Slavná stavba je vzdálená jen sedm minut pěšky, Era je tak trochu v jejím stínu. Neprávem. Architekt Kranz vytvořil originální dílo inspirované purismem i holandským neoplasticismem. Přísná a odvážná kompozice fasády ukrývá dynamický interiér plný barev a křivek. Po letech devastace se podařilo kavárnu v roce 2011 uvést do původního stavu včetně historické barevnosti. Jde o jednu z perel meziválečné architektury, návštěvníci tak můžou i dnes zažít pocity prvorepublikového osazenstva.

Výstavní činnost, která je stálou součástí provozu kavárny, má od roku 2017 na starosti kurátorská dvojice Šimon Kříž & Anna Königová. "Dosud jsme dávali prostor hlavně malbě, fotografii a grafice, projekt Romeo and Juliet je první sochařskou výstavou, na kterou bychom chtěli v budoucnu navázat. Sochařské intervence v kavárně Era byly vždy menšího rázu a v rámci konkrétní výstavy. Nyní budou naše výstavy expandovat také do venkovního prostoru. Sochařská instalace Romeo & Juliet bude v kavárně Era k shlédnutí až do 31. srpna 2019 a je součástí běžného provozu kavárny. Přijďte si vychutnat unikátní galerii ve funkcionalistické budově,” zvou kurátoři.