TZ: Daniel Pešta pokřtí knihu v DOXu a vystavuje v Benátkách

Daniel Pešta pokřtí knihu v DOXu a vystavuje v Benátkách / Praha / 23. 4. 2019

  • Multimediální umělec Daniel Pešta vydává knihu En Bloc, která mapuje jeho tvorbu posledních deseti let
  • Kniha bude pokřtěna ve čtvrtek 25. dubna v 19 hodin v Centru DOX
  • Komponovaný multižánrový večer doprovodí videoprojekce knihou i místy, kde umělec vystavoval, a debata s kurátorkou Terezií Zemánkovou
  • Během Biennale di Venezia 2019 bude Daniel Pešta vystavovat v samostatném sále v Palazzo Mora projekt TOP SECRET!

Daniel Pešta (*1959), jehož největší samostatnou výstavu v České republice s názvem DeTermination loni hostilo pražské Centrum současného umění DOX, uvede v rámci multižánrového večera svou novou knihu En Bloc, která mapuje jeho tvorbu posledních deseti let napříč uměleckými žánry a přístupy. Publikace vzdává hold výstavním prostorům a institucím, v nichž umělec svou tvorbu dosud představil, stejně jako kurátorům a osobnostem, s nimiž spolupracoval.

Během večera bude v premiéře uveden i film DeTermination – DOX 2018 a hostem bude kurátorka Terezie Zemánková.

S aktuálním uměleckým počinem Daniela Pešty TOP SECRET! se může česká i světová veřejnost seznámit od 11. května do 24. listopadu 2019 v Benátkách v Palazzo Mora, kde se u příležitosti 58. mezinárodního bienále výtvarného umění představí v samostatném sále na kolaterální výstavě Personal Structures – Identities. Je to již třetí samostatná účast tohoto českého umělce na prestižní přehlídce současného výtvarného umění. Ve spolupráci s mezinárodním týmem kurátorů vystaví soubor děl, který se skládá ze tří asambláží (Zrození, Naděje a Vykoupení) a videoartu Řetěz, který měl premiéru právě na výstavě DeTermination v DOXu.

Představení a křest knihy Daniela Pešty En Bloc se koná ve Vzducholodi Gulliver v Centru současného umění DOX 25. 4. 20149 od 19 hodin.