Ředitel muzea umění Olomouc ministrovy argumenty pro své odvolání z funkce odmítl

18. 4. 2019ČTK Infoservis

Odvolaný ředitel Muzea umění Michal Soukup dnes odmítl, že by se dopustil chyb v hospodaření muzea, což bylo argumentem ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) pro jeho odvolání. Ministrův krok pobouřil řadu zaměstnanců muzea, kteří před časem vyzvali Staňka k rezignaci. Zvažují další protest. Vedením olomouckého muzea byl pověřen do výběrového řízení dosavadní zástupce ředitele Ondřej Zatloukal. Chystá se se zaměstnanci situaci probrat.

Soukup v prohlášení ministrovy argumenty pro své odvolání odmítl. "Důvodem mého odvolání byly údajné chyby v hospodaření muzea, které zjistil audit Ministerstva kultury ČR. My jsme na všecky výtky reagovali, vyargumentovali jsme je, ale ministerstvo je smetlo bez jakéhokoliv zdůvodnění ze stolu," uvedl Soukup.

Změny ve vedení Muzea umění souvisejí s přípravou stavby Středoevropského fóra Olomouc (SEFO), na kterou vláda nedávno uvolnila 600 milionů korun. Muzeum umění má už dlouho připravený projekt SEFO od architekta Jana Šépky, ministerstvo ale jako zřizovatel muzea rozhodlo o architektonické soutěži. Muzeum se kvůli tomu musí s právními závazky složitě vypořádat.

Soukup poukázal na to, že jej sice ministr loni v listopadu pověřil přípravou architektonické soutěže na stavbu SEFO, písemný příkaz ale ani po půl roce nedostal. Staněk prý ani přes sliby dosud nikoho z ministerstva nepověřil řešením složité právní problematiky kolem soutěže. "Muzeum umění Olomouc se snaží a vždy snažilo komunikovat s ministerstvem kultury jako se svým zřizovatelem, ale za ministra Staňka to byla jednostranná komunikace," podotkl Soukup.

Zatloukal pověřený řízením muzea dnes ČTK řekl, že má obavu, že odvolání ředitele může mít vliv na stabilizaci muzea. "Je mou povinností se zaměstnanci o tom všem promluvit a dohodnout se na společném řešení," uvedl Zatloukal. Jeho prioritou teď bude řídit poměrně velkou příspěvkovou organizaci, která má mnoho projektů, výstav, závazků a grantů. "Škála povinností je opravdu velká, velkým úkolem bude bezpochyby připravovat i projekt Středoevopského fóra," podotkl Zatloukal. Dodal, že je zatím předčasné říkat, zda se přihlásí do výběrového řízení.

O chystaném Soukupově odvolání už týdny mluvili zaměstnanci muzea, kteří se proti tomu ostře stavěli. Před čtyřmi týdny vyzvalo několik desítek z nich ministra kultury a někdejšího olomouckého primátora Staňka k okamžité rezignaci. Ministra obvinili z arogantního chování. Jeho dnešní verdikt vyvolal na sociálních sítích emoce, kritika se snesla i na načasování kroku na dny před svátky, kdy řada zaměstnanců muzea čerpá dovolenou. Soukup je na nemocenské, rozhodnutí údajně ještě nepřevzal. "Zvažujeme další kroky, které budou adekvátní situaci," řekl dnes ČTK pracovník muzea David Hrbek.

Kvůli vyhroceným vazbám mezi zástupci muzea a ministerstvem kultury se role mediátora nedávno zhostil olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO). "Pan ministr Staněk mě dnes ujistil, že personální záležitosti nemají žádný vliv na dohody uzavřené u kulatého stolu ve vztahu k SEFO," řekl dnes ČTK hejtman Okleštěk.

Ministr kultury dnes kromě Soukupa odvolal také ředitele pražské Národní galerie Jiřího Fajta. Na Fajta podal Staněk dvě trestní oznámení, třetí se připravuje. Na koho bude podáno, dnes ministr novinářům odmítl říci. Vedením NGP pověřil krizového manažera Ivana Morávka, který působil jako ekonomický náměstek v Národní knihovně. Na místa ředitelů vypíše ministerstvo v nejbližší době výběrová řízení.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK