V pařížské katedrále Notre-Dame vypukl rozsáhlý požár

15. 4. 2019ČTK Infoservis

V pařížské katedrále Notre-Dame dnes vypukl rozsáhlý požár, ze slavné stavby už pět hodin šlehají plameny a stoupá mohutný dým. Oheň rychle postupoval a hasiči se snažili z chrámu zachránit umělecká díla. Náměstek ministra vnitra Laurent Nuňez večer varoval, že se hasičům proslulý chrám možná nepodaří zachránit. Později ale přišla optimističtější prohlášení. Velitel hasičů oznámil, že konstrukce zůstane uchráněna od celkové zkázy. Světoví politici v reakci na požár katedrály, která je symbolem města i celé země, nabízeli Francouzům útěchu, rady i pomoc.

Pařížská katedrála Notre-Dame v plamenech. Zdroj: Joshua Mege, Twitter

Podle ministerstva vnitra bude trvat ještě tři nebo čtyři hodiny, než se oheň podaří dostat plně pod kontrolu. S plameny bojuje na 400 hasičů za pomoci 18 vodních děl. Budova přišla o svou štíhlou věžičku, podle svědků i záběrů se propadla celá střecha a plameny zachvátily i jednu ze známých hranatých čelních věží.

Požár, který vypukl okolo 18:50 SELČ, může podle médií souviset s renovačními pracemi na budově, úřady ale zatím příčinu nesdělily. Pařížská prokuratura oznámila, že požár podle předběžných zjištění vznikl neúmyslným zaviněním.

Podporu vyjádřila Francii například německá kancléřka Angela Merkelová, předseda Evropské rady Donald Tusk i český premiér Andrej Babiš. "Notre-Dame v Paříži je Notre-Dame celé Evropy," napsal na twitteru Tusk. "Dnes jsme všichni s Paříží," dodal. "Notre-Dame patří celému lidstvu. Jaký smutný pohled!" napsal na twitteru předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Ministr kultury Antonín Staněk je připraven nabídnout Francii pomoc českých odborníků při obnově katedrály. ČTK to řekla mluvčí ministerstva kultury Martha Häckl. Smutek z poškození památky světového významu s Francouzi sdíleli i další čeští politici. Ministr zahraničí Tomáš Petříček přirovnal neštěstí k požáru Národního divadla.

Podle českých odborníků může být požár pro slavnou katedrálu fatální. Historička umění zabývající se středověkem Milena Bartlová ČTK řekla, že nejvíce se obává propadnutí klenby a rozšíření ohně v interiéru. Ředitel pražské pobočky Národního památkového úřadu (NPÚ) Ondřej Šefců v ČT uvedl, že v případě požáru ve věžích hrozí pád zvonů do interiéru katedrály a vzácné a staré skleněné vitráže jsou podle něj kvůli žáru nenávratně ztraceny.

Bartlová nejprve optimisticky uvedla, že podle jejích informací z médií spadla věžička, které se říká sanktusník, věž nad křížením, nikoli hlavní věže katedrály. "A ta je 19. století, ale stejně je to škoda samozřejmě. Z médií vím, že se propadla střecha, což je samozřejmě také nová záležitost, Vždycky je velké nebezpečí, aby se nepropadla klenba," uvedla.

Požár, který začne hořet od střechy, je podle ní v podobných případech vždy spíše "šťastnější", protože shoří střecha a může se zachránit interiér. "Pokud začne vevnitř hořet vybavení, je to horší, prohoří to, propálí se vápno a je to průšvih," uvedla. Záleží podle ní na tom, jak se podaří oheň zvládnout, aby se neprorazila klenba. Optimisticky dodává, že středověké kostely hořely mnohokrát a většinou se je podaří opravit. "To, co dnes vidíme na gotických kostelích, prošlo požárem mnohokrát, Týnský chrám například," dodala.

Ředitel Národní galerie Praha a historik umění se zaměřením na středověk Jiří Fajt ČTK řekl, že nejvíce se obává zřícení zvonů do katedrály. "Je tam několik zvonů, jsou středověké, stejně jako krov, který už neexistuje. Byl tam původní středověký krov ze 13., 14. století. Celá katedrála se stavěla od poloviny 12. století do poloviny 14. století," řekl.

"Přestože na exteriéru katedrály se podepsala francouzská revoluce, byly na ní stále cenné sochy z první poloviny 14. století, nevím, zda ty přežijí," uvedl Fajt. Varhany v interiéru nejsou středověké, ale barokní, přesto vzácné, v katedrále se nacházel chrámový poklad s celou řadou zlatnických a textilních památek, což se možná povedlo vynést, věří Fajt. V interiéru jsou podle Fajta velmi vzácné dřevěné chórové lavice, polychromované a zdobené reliéfy, které tvoří srdce katedrály a kde sedali kanovníci. "To se vždy považovalo za velmi vzácnou památku a jednu z těch, které se zachovaly ve Francii po revoluci," uvedl.

Šefců uvedl, že shořel kompletně celý krov včetně sanktusní věžičky. "Pod tím jsou ještě klenby, zevnitř se obávám, že hasit nelze. Fatální otázka je, zda vydrží ty rázy padajících trámů,"uvedl. I kdyby se podařilo oheň uhasit, ještě není podle něj vyhráno, neboť kámen tvořící opěrný systém katedrály může vlivem žáru pukat. "Velmi se obávám, že opěrný systém, ten geniální vynález středověkého stavitelství, ztratí stabilitu a mohlo by dojít ke zřícení obvodových stěn," uvedl.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK