TZ: Broumovský klášter hostil Sympozium ilustrace

Broumovský klášter hostil Sympozium ilustrace / Broumov / 15. 4. 2019

Broumov – V sobotu 13. dubna bylo ve Vzdělávacím a kulturním centru Klášter Broumov slavnostně zakončeno Sympozium ilustrace Broumov, které představilo tvorbu šesti významných českých ilustrátorů a nabídlo také doprovodný program pro veřejnost.

Od 30. března do 13. dubna proběhl v Broumově první ročník Sympozia ilustrace. Hostitelem této akce se stalo Vzdělávací a kulturní centrum Klášter Broumov, a Galerie Dům se tak na dobu dvou týdnů stala nejen ateliérem pro šest významných českých ilustrátorů, ale také místem pro setkání výtvarníků a veřejnosti. V rámci doprovodného programu sympozia proběhly v areálu kláštera projekce animovaných filmů, přednáška o ilustraci i workshopy pro žáky místní ZUŠ.

Ilustrátoři svůj pobyt strávili nejen prací v ateliérech. Vzhledem k tomu, že každodenní práce ilustrátora je vesměs osamělá záležitost, celý rezidenční pobyt byl pro výtvarníky důležitou příležitostí pro sdílení profesních zkušeností. Díky doprovodnému programu se také seznámili s místní historií, kulturou i krajinou.

Každý z účastníků na sympoziu realizoval své site specific / umělecké / grafické dílo v areálu broumovského kláštera a jeho okolí, a vy se s nimi setkáte při procházce veřejně přístupnými částmi kláštera: absolvent ateliéru designu na VŠUP v Praze Michal Bačák vyzdobil skla skleníku v zahradě různými výjevy z kláštera a jeho okolí. Studentky animace na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně Aliona Baranová a Veronika Zacharová společně vytvořily malbu na zdi v areálu dětského hřiště. Ilustrátor, grafický designer a vizuální umělec Marek Ehrenberger namaloval hlavu na dřevěné desce. Obraz z cyklu Terra incognita od Terezy Ščerbové můžete vidět v Café Dientzenhofer a Maria Makeeva, známá precizní prací na svých grafikách, připravila autorské pohlednice, které si může návštěvník kláštera zakoupit na pokladně prohlídkových okruhů.

Realizace je možné zhlédnout do 28. dubna. Zároveň je do 27. dubna možné navštívit výstavu LUSTR on tour, která se koná ve výstavní síni LokArt.

Sympozium uspořádal neziskový spolek Czech Illustrators a festival ilustrace LUSTR, ve spolupráci se Vzdělávacím a kulturním centrem Klášter Broumov. Více informací najdete na www.sympoziumilustrace.cz.