TZ: V Moravské galerii se představí britský malíř Fraser Brocklehurst

V Moravské galerii se představí britský malíř Fraser Brocklehurst / Moravská galerie v Brně / Brno / 11. 4. 2019

Fraser Brocklehurst vystaví v prostoru Atria své malby na textiliích. Jedná se o poslední kurátorský projekt Richarda Adama, který postupně v Moravské galeri uvedl tři autory střední generace. Výstava Pillow talk se otevírá současně se zahájením výstavy Boudník.

Fraser Brocklehurst: Pillow talk

Kurátor: Richard Adam

Pražákův palác, Husova 18 (Atrium)

12. 4. –11. 8. 2019

Vernisáž: 11. 4. 2019, 18 hodin

Do Česka přišel v roce 1998 poté, co se v Newcastlu nepohodl s majitelem ateliéru.  Mělo jít o krátkou návštěvu Prahy, která se vyvinula v život v nové zemi. Fraser Brocklehurst měl v Česku štěstí na lidi, kteří mu pomohli najít bydlení, práci i ateliér. Následovalo několik samostatných výstav, v Brně jej představila již dříve Wannieck Gallery.

„Maluje v zásadě expresivně, tedy do určité míry. Tvrdost je v jeho malování přítomna, ale zároveň jaksi korigována‚ umravněná. Je to jiná verze exprese, jiná verze tvrdosti, ale přitom mistrovsky zvládnutá. Jeho malbu lze zahrnout pod pojem ‚bad painting‘, i když podobné ‚škatulkování‘ nevystihuje skutečnou podstatu tvorby. Jednoduše řečeno, Fraserovo malování je suverénní a dokonale zvládnuté, patří-li či nepatří pod nějaký pojem, je celkem vedlejší“, dodává k tvorbě Frasera Brocklehursta kurátor výstavy Richard Adam.

Pro svoji výstavu v Moravské galerii malíř zvolil cyklus obrazů tvořený na nenapnutých textiliích. Nejrůznějšími druhy barev zachycuje a variuje témata, která se u něj často vracejí, ať už jsou to kříže, vrtulník nebo pařez stromu. Název výstavy Pillow talk můžeme chápat jako intimní rozhovor sám se sebou nebo s jinou osobou. V každém případě jako součást tvůrčího procesu.