TZ: Holka z Malovanky

Holka z Malovanky / Pražské panoptikum aneb zachycení přetvářky něžností / prostor39 / Praha / 12. 4. - 2. 5. 2019

Holka z Malovanky otevře 11.dubna v 19:00 vernisáž výstavy PRAŽSKÉ PANOPTIKUM v galerii žižkovského prostoru39 za hudebního doprovodu OKSYI. Její v pořadí druhý autorský projekt upozorňuje skrze jemné kresby na tendenci lidstva k přetvářce jako obrannému mechanismu.

Kristína Baková alias Holka z Malovanky se v novém projektu zabývá vztahem člověka ke světu, analogii vizuální podoby a vnitřního pole jedince: „Vlastní identita osobnosti se mi jeví jako anomálie, kterou se jedinec bojí vystavovat na veřejnost a proto tvaruje a deformuje svoje myšlenky ve snaze neodhalit příliš mnoho. S takto pečlivě vybranou tváří vytváříme jakousi masku sebe, kterou jsme ochotní někomu nastavit a tím měníme a tvarujeme obraz i celé společnosti. Ve snaze nepůsobit zranitelně se křehkost citů a intimita stává tabuizovaným tématem.“

Holka z Malovanky se narodila před dvěma lety v Praze. V její tvorbě vyniká především práce s ženskou duší, přes kterou zobrazuje intimní a citlivé nálady, které jsou na různých úrovních známé nám všem. K jejím nejčastějším technikám patří kresba mikrofixami a tuší, někde na pomezí minimalistických linek a semi-realismu. Momentálně vystupuje jako učeň v tetování a její „kresby pod kůží“ se staly jejím nejdůležitěšjím zdrojem seberealizace.

Galerie v Prostoru39 byla otevřena v červnu 2018 a za dobu svého fungování uvedla osm autorských projektů, mezi nimi například malby Jana Žižky či specifickou tvorbu Oipooik.

Výstava potrvá do 2.května.