Koncem dubna opět proběhne Týden umění

4. 4. 2019ČTK Infoservis

Festival Týden umění se bude koncem dubna v Praze podruhé snažit zviditelnit činnost galerií, muzeí a výstavních síní v Praze a zvýšit zájem lidí o výtvarné umění. Festivalu se zúčastní více než tři desítky institucí, od Národní galerie, přes Uměleckoprůmyslové muzeum a Galerii Rudolfinum po MeetFactory. Lidé budou moci v týdnu od 22. do 28. dubna nahlédnout třeba do zákulisí příprav nové sbírkové expozice umění ve Veletržním paláci nebo si prohlédnout restaurátorské ateliéry Uměleckoprůmyslového muzea. Akcí budou stovky. Program dnes novinářům představili zástupci festivalu na tiskové konferenci.

"Letošního festivalu se zúčastní více než tři desítky institucí, od těch muzejních nebo velkých kamenných institucí, jako je Rudolfinum, po řadu nezávislých projektů," řekl zástupce Týdne umění Jan Skřivánek.

Novinkou letošního ročníku je spolupráce s Galerií Středočeského kraje GASK a Památníkem Lidice. Organizátoři festivalu chtějí v příštích ročnících spolupráci rozšířit ve Středočeském kraji a dalších krajích.

Druhý ročník festivalu nabídne řadu prohlídek výstav včetně předaukční výstavy Galerie Kodl, ale také třeba komentovanou prohlídku obchodů se starožitnostmi, prohlídku holešovického Výstaviště s výkladem architektů či procházku po výstavách v žižkovských galeriích. Lidé budou moci navštívit také restaurátorské ateliéry dřeva, kovů, textilu, papíru, skla a keramiky v Uměleckoprůmyslovém muzeu nebo vyslechnout přednášku o malířském díle dvojčat Jitky a Květy Válových. Na programu je i křest knihy Šílený hedvábník, která představí designéra látek Ziku Aschera, řada workshopů, dílen či otevřených ateliérů výtvarníků.

Mottem letošního ročníku je sousloví "ušlechtilé radosti". Jde o citát z petice, kterou kulturní veřejnost před sto lety protestovala proti vystěhování Obrazárny Společnosti vlasteneckých přátel umění a zabrání budovy Rudolfina pro Poslaneckou sněmovnu. V petici bylo uvedeno, že vyhoštěním sbírek by veřejnost na deset let ztratila možnost možnost používat je ke vzdělávání, ale třeba i jen k "ušlechtilé radosti".

Součástí Týdne umění budou od 26. do 28. dubna komunitní festival Máme otevřeno v Praze 7 a galerijní festival Gallery Weekend, kterého se zúčastní desítky soukromých galerií po celém světě.

Cílem festivalu je upozornit na bohatý doprovodný program, který muzea a galerie pro návštěvníky připravují. Jednotlivé programy jsou zcela v režii zúčastněných institucí. Týden umění pořádá časopis Art+Antiques spolu s partnery PPF Art a aukční síní Dorotheum.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK