Pardubický kraj pokračuje v projektování nové galerie

2. 4. 2019ČTK Infoservis

Pardubický kraj dodělá do konce roku dokumentaci pro novou galerii, která bude ve Winternitzových automatických mlýnech, postavených podle návrhu Josefa Gočára. Dva roky pak potrvá přestavba. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL).

"Na jednu stranu musíme ctít podobu, kterou dal tehdy průmyslové budově slavný architekt, na stranou druhou by zde měla vyrůst moderně vybavená kulturní instituce, která dokáže využít industriální prvky původní budovy," řekl Línek.

O koupi hlavní budovy mlýnů, která je národní kulturní památkou, rozhodl kraj před rokem. Zaplatil za ni 22,5 milionu korun, což je zhruba stejná částka, kterou soukromník zaplatil za celý areál. V letech, kdy byly mlýny na prodej, pro ně ale hejtmanství ještě nemělo využití, o rozšíření Východočeské galerie, rozhodl až později, řekl dnes Línek.

Návrh nové galerie tvořil tým architektů téměř rok. Vstup do pětipatrové galerie bude ze dvou pasáží, propojí nábřeží a nádvoří. Vstupní a výstavní prostory budou v bývalé mlýnici, která má dřevěnou a ocelovou nosnou konstrukci. "Musíme silné stránky Gočára zachovat. Řezy vedeme tak, abychom zachovali jeho kompoziční postupy. V nejvyšším podlaží je vytvořen deset metrů vysoký sál s mezipatrem a výstavní stěnou na celou výšku," řekl architekt Petr Všetečka.

V bývalých výrobních halách vzniknou výstavní sály s průhledy, víceúčelový sál, tvůrčí ateliér, knihovna, přístupná bude i část střešní terasy. V bývalém vodojemu na vršku stavby bude umístěné jádro hasicího systému, který v případě požáru spustí vodní mlhu. V depozitáři bude plynový hasicí systém, voda by poškodila umělecká díla.

Jak budou mlýny na konci roku 2021 vypadat, Východočeská galerie ukáže na výstavě, která začne 8. dubna a potrvá do 9. června.

Pardubický kraj očekává, že rekonstrukce národní kulturní památky bude stát asi 300 milionů korun, zhruba třetinu hejtmanství zaplatí z evropských dotací. Jinou část mlýnů převzaly letos v březnu zase Pardubice. Za budovy bývalého skladu balené mouky, pozemky a projekt zaplatily 15,5 milionu korun. Přestavbou a nástavbou z budovy vzniknou do roku 2022 Centrální polytechnické dílny a prostory pro Galerii města Pardubic.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK