TZ: Antonina Nowacka, Bogumila Piotrowska

Antonina Nowacká, Bogumila Piotrowská / WIDT / Galerie moderního umění v Hradci Králové / Hradec Králové / 4. 4. 2019

Silný vizuální zážitek přinese do královéhradecké Galerie moderního umění ve čtvrtek 4. dubna od 18 hodin vystoupení polského audiovizuálního projektu WIDT.  Společná tvorba multimediálních umělkyň Antoniny Nowacké (vokál/processing) a Bogumily Piotrowské (živé vizuály) osciluje mezi koncertem, performancí, instalací a videoartem. Ve speciálně upravených prostorách galerie, mimo vlastní vystoupení, proběhne i krátká showcase, představující metody a techniky tvorby obou umělkyň, jež se prezentují snovými vizemi abstraktní, operativní vokalizace, rozplývající se v obrazové džungli psychedelických vizuálů tvořených v reálném čase. Vstup je volný.

Toto královéhradecké vystoupení je součástí turné, které uvedené sesterské duo absolvuje v dubnu tohoto roku po vybraných evropských galeriích a institucích. Prezentovat se budou aktuálním programem, který navazuje na jejich dvě audiovizuální alba, POINT#3 VHS (2015, Pointless Geometry) a WIDT (2016, Zoharum), která pozitivně ocenil i renomovaný britský magazín The Quietus.

Duo již vystoupilo na nejvýznamnějších festivalech nezávislé a avantgardní hudby jako je KRAAK (Brusel), Counterflows (Glasgow), Unsound Festival (Krakov) či v kultovním londýnském Cafe OTO.  Společně s legendárním berlínským hudebním producentem Christophem De Babalonem tvoří projekt TEYAS. V minulosti se duo představilo po boku takových jmen jakými jsou Hermann Nitsch, Charlemagne Palestine, David Behrman, Księżyc, Pierre Bastien, Sue Tompkins a mnozí další.

Bogumila Piotrowska vystudovala dějiny umění, pracuje jako výtvarník, animátor a grafik. Zajímá ji likvidita estetických vztahů, obrazová chyba (zpětné vazby) a neurokognitivní aspekt vizuálního vnímání. Díky tvůrčí práci s analogovým signálem audiovizuálních zařízení z 80. a 90. let 20. století vytváří kompozice jemných kapalných forem nesoucích znaky původní organické podstaty věcí. “VJingu” se věnuje již od roku 2005. Podílela se na akcích jako je Warsaw Electronic Festival, Share Warsaw, BYOB, LPM.  Je jedním z autorů mezinárodního projektu Out of Body Performance Kaliny Świątnické, který vznikl ve spolupráci s varšavským Gamelan Orchestra.

Antonina Nowacka je zpěvačka, performerka, zvuková a vizuální umělkyně. Studovala výtvarné umění v Polsku a ve Skotsku, absolvovala Katedru mediálního umění na Akademii výtvarných umění ve Varšavě. Její stěžejní umělecký zájem směřuje k využití hlasu jako hudebního nástroje a jeho korelace s mimosmyslovými stavy. Výrazově pak osciluje mezi ranou spirituální či náboženskou hudbou a operou. V obou těchto polohách rozšiřuje charakteritické vokální techniky o autorský neexistující jazyk a rozličné nálady. Je členkou Varšavského improvizačního orchestru či projektů kIRk, Lukanto, Szpety. Intenzivně spolupracuje s rozličnými producenty, hudebníky, vizuálními umělci a performery napříč evropskou scénou.