Spory o SEFO se pokusí urovnat hejtman Okleštěk

Olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk se chopí role mediátora ve sporu Ministerstva kultury ČR a Muzea umění Olomouc ohledně projektu Středoevropského fóra Olomouc. Vyplynulo z dnešní schůzky zástupců zakládajících a partnerských institucí projektu SEFO – olomouckého hejtmana Ladislava Oklešťka, arcibiskupa olomouckého Jana Graubnera, primátora města Miroslava Žbánka a prorektora Univerzity Palackého Petra Bilíka s vedením Muzea umění Olomouc.

„Myslím, že situace vznikla v podstatě nedorozuměním. Nedorozuměním v komunikaci jak ze strany ministerstva, tak Muzea umění a my se teď budeme snažit navázat společnou řeč. Kolegové si mě určili za mediátora a já ním budu rád,“ řekl po setkání hejtman Ladislav Okleštěk s tím, že nyní bude společně s muzeem a ministerstvem hledat komunikační kanál.

„Nepochybuji o tom, že se dohodneme. Všichni máme jeden zájem, aby SEFO v Olomouci bylo. Je to primární zájem a je potvrzen programovým prohlášením vlády i alokací finančních prostředků, a to ostatní, tedy jaký bude mít SEFO kabát, to je otázka technická. Musíme ji vyřešit, ale posoudit ji musí odborníci, ne my laici. Mně jde jenom o to, aby SEFO v Olomouckém kraji bylo a aby vzniklo v Olomouci,“ zdůraznil.

Muzeum umění Olomouc | Patří k nejvýznamnějším institucím svého druhu v České republice, a to nejen z hlediska počtu spravovaných sbírkových předmětů (cca 185 000), ale také po stránce odborného záběru a výstavního programu. Výtvarnou kulturu od nejstarších dob po současnost představuje ve třech objektech: Arcidiecézní muzeum Olomouc (16 výstavních sálů a 300 uměleckých skvostů z 11. až 18. století, trezorové poklady olomouckých arcibiskupů, národní kulturní památka Přemyslovský hrad), Muzeum moderního umění (výtvarná kultura 20. a 21. století v 5 výstavních sálech, dlouhodobé tematické expozice moderního umění, krátkodobé výstavy významných současných umělců z ČR i zahraničí) a Arcidiecézní muzeum Kroměříž (Správa, ochrana a prezentace sbírek Arcibiskupského zámku v Kroměříži, které se řadí k nejhodnotnějším kolekcím svého druhu ve světovém měřítku).