Na žižkovskou věž se vrátí Černého mimina

22. 3. 2019ČTK Infoservis

Žižkovský televizní vysílač budou opět po více než roční přestávce zdobit plastiky obřích černých mimin od sochaře Davida Černého. Horolezci dnes začali na věži instalovat úchyty pro jejich upevnění a od soboty začnou s upevňováním samotných plastik. Jak dlouho ale instalace všech deseti soch potrvá, ovlivní počasí. Počítá se s tím, že každý den by se měla na vysokou věž ukotvit jedna socha a práce by měly skončit do 9. dubna.

Sochy byly sejmuty kvůli renovaci v roce 2017. České radiokomunikace, kterým vysílač patří, nechaly za několik milionů korun vyrobit plastiky nové. Po vyřešení autorských práv se stanou jejich majetkem a na věži by měly zůstat natrvalo. Původní plastiky jsou aktuálně na výstavách v USA, řekl dnes ČTK Černý.

Mediální zástupkyně radiokomunikací Petra Miterová ČTK řekla, že změněn je také způsob ukotvení plastik. Každý půlrok, během odstávky vysílače, se budou sochy kontrolovat a udržovat.

Nové sochy jsou přesnou kopií původních. Základ plastiky je složen z rámu z konstrukční oceli, na němž je na několika místech připevněna skořepina ze skelného laminátu. Jedna socha váží 190 kilogramů a měří 3,4 metru na délku, 2,4 metru na výšku a 1,2 metru na šířku.

Mimina na věži se mnohým líbí, i když při své první instalaci vzbuzovaly i negativní reakce. Mnozí jejich fanoušci je ale také neznají zblízka, jak je mohou vidět třeba na Kampě, kde sochy stojí volně na trávě. Nejsou tak roztomilá, jak se většina lidí domnívá - obličeje mají deformované do čárových kódů.

Mimina byla na televizní věži umístěna poprvé v roce 2000 jako součást akce Praha - Evropské město kultury. Instalace ale nebyla technicky uzpůsobena pro dlouhodobé využití a dohoda s vlastníkem věže byla uzavřena jen na jeden rok. Téměř rok přítomnost miminek na věži připomínalo pouze jedno z nich. Na konci roku 2001 byla připevněna za využití trvalejší technologie - přímo do plastik se umístily kovové pásky a ty se potom připevnily k plášti věže.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK