Nově získaná díla Brandla či Dürera vystaví Národní galerie

21. 3. 2019ČTK Infoservis

Malby Petra Brandla, grafiku Albrechta Dürera či asijské tušové malby, které patří mezi nové přírůstky sbírek Národní galerie Praha, uvidí od pátku návštěvníci Veletržního paláce. Výstava je průřezem děl, která galerie získala v letech 2013 až 2018. Jen loni sbírky NGP obohatilo 255 děl. NGP sama koupila umění za 19 milionů korun, 145 děl pochází z darů. ČTK o tom informovala mluvčí NGP Tereza Ježková.

I přes relativně velký počet přírůstků je podle ředitele NG Jiřího Fajta zejména posledních 40 let kvůli nízkým akvizičním fondům ve sbírkách NGP zastoupeno nedostatečně.

"Při výběru byl kladen důraz na díla, která NGP dosud veřejnosti nepředstavila. Návštěvníci se budou moci setkat s barokními olejomalbami z počátku 18. století i předním českým videoartem," uvedl ředitel Sbírky moderního a současného umění NGP Michal Novotný.

Sbírka umění 19. století a klasické moderny se rozrostla o díla Jaroslava Čermáka, Beneše Knüpfera, Maxmiliána Pirnera nebo Soběslava Hyppolita Pinkase. Sbírku moderního a současného umění zastupuje Kateřina Šedá, Vladimír Houdek, Daniel Pitín, Eva Koťátková nebo Mark Ther. Do sbírky grafiky a kreseb se zařadil Jidášův polibek Albrechta Dürera, Studie k radostem Františka Kupky, díla sester Květy a Jitky Válových či Běly Kolářové. Sbírka umění Asie a Afriky uvede čínskou tušovou malbu, indickou malbu mughalských škol z 18. století nebo současnou japonskou kaligrafii.

Sbírky Národní galerie Praha v současnosti zahrnují více než půl milionu předmětů. Ty jsou uloženy v 17 depozitářích. Jako depozitář ale funguje také část Veletržního paláce. NGP plánuje stavbu nového centrálního depozitáře v Butovicích.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK