TZ: Plán výstav v galerii Nová Síň na duben 2019

Plán výstav v galerii Nová Síň na duben 2019 / Galerie Nová Síň / Praha / duben 2019

Spolek sochařů ČR „Lechtivá socha“

3.4. - 14.4.

Výstava Spolku sochařů České republiky představuje 29 děl 29 sochařů z let 1949 – 2019. Hlavním tématem je lidská tvář a figura, odtud název Lechtivá socha.

Vystavují: Anfilov Denis, Blažek Michal, Císařovský Petr, Chládková Barbora, Frydecký Václav, Hanzík Stanislav, Hendrych Jan, Janouch David ,Klimeš Josef, Kolíbal Stanislav, Kotrba Marius, Míka Pavel, Mudruňka Čestmír, Nováková Věra, Palcr Zdeněk, Pisklák Libor, Plieštik Jiří, Prachatická Vlasta, Smetana Tomáš, Sopko Jiří, Strach Tichá Kateřina, Středa Jiří, Šeborová Marie, Švaříček Jaromír, Talavera Daniel, Turský Jan ,Vobišová-Žáková Karla, Wichterlová Hana, Zeithaml  Jindřich.

PhDr. Pavlína Bartoňová, kurátorka výstavy

Helena Hátleová „Nestabilní realita III.“

17.4. - 12.5.

Helena Hátleová se narodila v roce 1948. V průběhu života se zabývala jak kresbou, kolážemi, fotomontážemi, tkaním tapisérií, tak především olejomalbou. V 70. a 80. letech minulého století se účastnila mnoha zahraničních výstav (Austrálie, USA, Japonsko, Izrael, Itálie, Belgie, SRN aj.) se zaměřením na experimentální a vizuální poezii. Svá díla na tyto výstavy posílala poštou a nikdy neměla možnost je navštívit, protože vycestovat na tehdejší „západ“ bylo v té době velice obtížné. Její obrazová tvorba se dá charakterizovat jako surrealisticko-symbolická exprese. Ve většině obrazů se pokouší s jakousi nadsázkou (někdy úsměvnou, jindy vážnou) reagovat na problémy dnešního světa. Některé obrazy lze vnímat jako jinotaje nebo grotesky, v některých se skrývá ekologický podtext.