Globální trh s uměním roste

8. 3. 2019ČTK Infoservis

Celosvětový prodej uměleckých děl vykázal loni další růst. Pomohly mu hlavně vyšší výdaje bohatých mileniálů, tedy lidí narozených po roce 1982. Celkové tržby na trhu s uměním stouply o šest procent na 67,4 miliardy USD (1,5 bilionu Kč). Vyplývá to ze studie uskutečněné švýcarskou finanční společností UBS a organizátorem uměleckých výstav Art Basel.

Částka za loňský rok je druhá nejvyšší za poslední desetiletí a přiblížila se k rekordu z roku 2014. Ten činil 68 miliard USD.

Průzkum ukázal, že mileniálové jsou při nákupu umění aktivnější a častěji tak činí na internetu. Dokonce více jich je ochotno utratit za umělecká díla velké peníze než v případě vyšších věkových skupin. Mají také větší zájem o umělecká díla žen.

Prodej děl v galeriích se na celkovém prodeji podílel 54 procenty. Zbývající podíl připadl na prodej na aukcích.

Opět výrazně stoupl prodej přes internet, a to o 11 procent na rekordních šest miliard USD. Je to právě díky mileniálům, až 93 procent z nich uvádí, že koupilo umělecké dílo na internetu.

USA, Británie a Čína se na celkovém prodeji loni podílely 84 procenty. Spojené státy měly podíl 44 procent. Prodej v Číně však klesl o šest procent a v Hongkongu o 22 procent.

Lidé ve věku 22 až 37 let se za poslední dva roky na celkovém prodeji uměleckých děl v hodnotě nejméně jednoho milionu USD podíleli téměř polovinou. Tvořili přitom pouze třetinu kupujících, uvedla agentura Reuters.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK