TS: Severočeská nová vlna

Severočeská nová vlna / študenti Ateliéru Fotografie Lukáša Jasanského / Kurátorka: Silvie Milková / Galéria mladých, Nitrianska galéria / Nitra / 22. 2. - 19. 5. 2019

Severočeská nová vlna / študenti Ateliéru Fotografie Lukáša Jasanského

Kurátorka: Silvie Milková

Vernisáž: štvrtok 21. februára 2019, 18:30 hod.

Trvanie výstavy: 22. 2. - 19. 5. 2019

Miesto: Galéria mladých, Nitrianska galéria, Župné nám. 3, Nitra

Nejde o to, přinést něco nového, ale přistupovat ke všemu vždy s novým zaujetím oproštěn od konvencí a povinností naplnit svazující očekávání.

Severočeská nová vlna

Co očekáváme v současné době od fotografie? Čeho si na fotografiích ceníme? Lze ještě přijít ve fotografii s něčím novým? Zajímá nás dívat se na fotografie, když všichni fotíme?

Výstava Severočeská nová vlna, která vznikla přímo pro prostory Galérie mladých svým pojetím relativizuje zažitou striktní představu o tom, co je „dobrá“ fotografie a čím je „fotografie“ v současné společnosti. Výstava je svébytným fotografickým vyjádřením bez ambic oslnit přehlídkou sofistikovaných forem nebo výběrem jedinečných nápadů. Naopak se snaží vyzdvihnout v tvorbě jednotlivých mladých autorů to, co je spojuje, prezentuje nikoli fotografie ale spíše pohled. Severočeská nová vlna je pohledem, který se zcela přirozeně utváří a proměňuje pod vlivem místa, okolností a individualit, které v něm působí.

---

Ateliér Fotografie na Fakultě umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem byl založen v roce 1994 profesorem Pavlem Baňkou. V současné době funguje pod vedením Lukáše Jasanského a Silvie Milkové.

Studium v ateliéru Fotografie probíhá prezenční formou na bakalářské i magisterské úrovni, během které se věnují kromě volné tvorby zpracování tradičních témat a to analogovou i digitální cestou. Koncepce studia vychází z širšího chápání média fotografie v kontextu současného vizuálního umění. Důraz je kladen na znalost předchozího vývoje média fotografie i umění obecně jako východiska nutného k reflexi aktuálních tendencí a vnímání souvislostí nejen v oblasti fotografické. V rámci volné tvorby studenti často překračují hranice fotografie jako takové a hledají nové cesty a inspirační zdroje v oblasti dalších uměleckých i mimo uměleckých oborů.

Text: Silvie Milková