Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně se bude rok a půl rekonstruovat

22. 2. 2019ČTK Infoservis

Moravská galerie pozvala do Uměleckoprůmyslového muzea ještě před jeho dlouhodobým uzavřením a rekonstrukcí veřejnost. O víkendu si zájemci mohou projít novorenesanční prostory z 19. století, odkud už zmizely vitríny i exponáty. Na sobotu galerie připravuje různorodý program pro děti i dospělé, laiky i odborníky.

Rekonstrukce potrvá rok a půl. Předpokládané náklady na stavební práce a nové expozice činí 120 milionů korun, řekl dnes ČTK ředitel galerie Jan Press. Terasu například nově zastřeší designový "snový mrak" inspirovaný dílem malíře Josefa Šímy.

Výstavní provoz v Uměleckoprůmyslovém muzeu skončil v lednu s expozicí konstruktéra a designéra Jiřího Kuhnerta. Nyní jsou prostory vyklizené, stavební práce ale ještě nezačaly. Galerie se proto rozhodla budovu ještě na víkend naposledy zpřístupnit a uspořádat Closing festival.

"Uzavření jsme pojali jako oslavu - není důvod smutnit, protože se brzy v muzeu potkáme znovu a především lépe," uvedl Press.

V přízemí lidé o víkendu najdou obří skákadlo ve tvaru hory Říp od designéra Maxima Velčovského. V prvním patře budou k vidění práce studentů ekotextilu a designu, v druhém si lidé jako solitéry v jinak prázdných síních prohlédnou nejnovější akvizice Moravské galerie, například křesla a stolek podle návrhu Otto Prutschera z roku 1914. V druhém patře je dočasně na zdi i nápis od brněnského streetartového umělce Tima, který skrývá svou tvář a identitu.

Moravská galerie chce budovu v Husově ulici rekonstruovat z technických i koncepčních důvodů. Opravu potřebuje klimatizace, osvětlení i technické zázemí. Zároveň se částečně změní dispozice a využití jednotlivých částí budovy. Přízemí bude sloužit nové expozici designu, zároveň bude více otevřené a propojené s terasou. V prvním patře budou krátkodobé výstavy.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK