TZ: Výstavy na Špilberku v roce 2019: sport, Trenck i umění

Výstavy na Špilberku v roce 2019: sport, Trenck i umění / Muzeum města Brna / Brno / 20. 2. 2019

Muzeum města Brna chystá během roku 2019 spoustu výstav na hradě Špilberku a jednu i mimo něj. Návštěvníci poznají 150 let brněnského sportu, pravou tvář slavného barona Trencka i tvorbu slovenského architekta Weinwurma, uvidí také nejrůznější výtvarné umění.

Emil Pirchan: „Malerfürst“ brněnské okružní třídy / 21. 3. až 23. 6.

Emil Pirchan st. (1844–1928) byl jedním z nejvýznamnějších brněnských malířů 2. poloviny 19. století. Přestože dnes je téměř zapomenut, Brňané jeho díla znají např. z galerie primátorů na Nové radnici. První novodobá výstava představí Pirchanovo dílo dnešní veřejnosti.

Architekt Friedrich Weinwurm: Nová cesta / 29. 8. až 3. 11.

Nejvýraznějšího představitele architektonické avantgardy na Slovensku Friedricha Weinwurma (1885–1942) přiblíží monografická výstava připravená ve spolupráci se Slovenskou národní galerií. Poprvé v Česku bude představena jeho tvorba i úvahy.

Branky Body Brno / 16. 58. až 31. 12.

Hlavní výstava sezóny představí 150letou historii a úspěchy brněnského sportu. Zavzpomíná na úspěšné sportovkyně a sportovce, ale také na první české a německé spolky v době monarchie i na sokolské, orelské a další tělovýchovné jednoty v éře republiky. Připomene i Zbrojovku a Kometu.

100 let Velkého Brna / 12. 7. až 11. 8. (Křížová chodba Nové radnice)

V roce 1919 bylo k městu Brnu připojeno 23 okolních obcí, čímž vzniklo tzv. Velké Brno. Město se tím zvětšilo téměř sedmkrát a počet obyvatel se zdvojnásobil. Otevřela se tím cesta k mimořádnému rozvoji, kdy se z Brna stala moderní metropole.

Petr Stanický: Zpřítomnění místa / 4. 7. až 1. 9.

Sochař Petr Stanický (1975) pracuje s ocelí, dřevem a sklem, respektuje při tom tradici a paměť místa. K vidění bude výběr z jeho tvorby i site specific instalace z pozinkovaných sítí, která rozvine prostor hranolové věže a gotické kaple na Špilberku.

Baron Trenck. Nová tvář legendy / 3. 10. až 31. 12.

270 let od smrti nejslavnějšího špilberského vězně barona Trencka představí výstava výsledky zkoumání jeho mumie odborníky Muzea města Brna a Masarykovy univerzity. K vidění bude i unikátní fyzický a virtuální 3D model jeho tváře a postavy, která bude pohyblivá.

Karla Hanušová: Zem za zavřenýma očima / 28. 11. 2019 až 2. 2. 2020

Brněnská výtvarnice Karla Hanušová ve své tvorbě slučuje umění obrazu i slova. Píše povídky i beletrii, sama tvoří trikové animované filmy, jejichž výtvarnost odkazuje k dílu Jana Švankmajera či Karla Zemana, k tomu vytváří obrazy, kresby a koláže.

Výstavy doplní i kulturní akce. 18. května to bude Muzejní noc a 7. a 8. září tradičně největší událost „Špilberk žije!“. Nabídku doplní i letní kino, koncerty, festival Provázek na hrad!, Letní shakespearovské slavnosti, Mezinárodní hudební festival Špilberk nebo představení Národního divadla Brno.