TZ: Ivana Dostálová

Ivana Dostálová / We Are All Dreamers… but must live in the real world / kurátor: Vojtěch Fiala / Kavárna, co hledá jméno / Praha / 20. 2. - 31. 3. 2019

Se svou fotografií Zenuška ze zákulisí dětského baletu byla nominována na Czech Press Photo 2018 v kategorii Kultura a umění. Nyní Ivana Dostálová, fotografka, která se ve své umělecké fotografii se věnuje vícenásobným expozicím, představuje na vlastní výstavě svou intimní tvorbu, v nichž se prolíná malířský a fotografický svět. Proběhne ve smíchovské Kavárně co hledá jméno a bude zahájena 19. února.

Ve své tvorbě Ivana snově pohádkovým pohledem reflektuje naši víru v lásku, sny a přátelství v dnešním světě často plném anonymity a osamělosti. Její práce se často pohybuje na pomezí mezi snem a skutečností, ráda vytváří kontrasty v podobě snově pohádkových světů na straně jedné a reality na straně druhé – protože „všichni jsme snílci, ale musíme žít v reálném světě“, jak napovídá název výstavy.

„Do výstavy ‚We Are All Dreamers… but must live in the real world‘ jsem vybrala fotografie, ve kterých vlastně v každé najdete naději, poselství toho, že stále věříme ve sny, které se vyplní, že stále věříme v dobrotu, v dítě skryté v každém z nás, zázraky dějící se okolo nás, fantazii, která může překonat i nepřekonatelné a přemoci i nepřemožitelné,“ říká o nadcházející výstavě autorka.

O autorce:

Ivana Dostálová, původně bioložka, se profesionálně věnuje fotografii od roku 2013. Její tvorba zahrnuje uměleckou fotografii, komerční i dokumentární projekty. V roce 2017 nafotila zákulisí Onkogynekologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a historické budovy „U Apolináře“, z tohoto projektu vznikla kniha The Stories Behind Hospital Walls. Od roku 2014 fotí časosběrnou fotografickou sérii First Steps ze zákulisí dětského tance a baletu. Fotografie z této série získala v roce 2018 nominaci na první místo v soutěži Czech Press Photo. V umělecké fotografii se věnuje vícenásobným expozicím, v některých z nich se prolíná Ivanin malířský a fotografický svět. Tyto série pravidelně vystavuje v rámci Prague Photo i dalších tuzemských a zahraničních projektů. V září 2018 byly kolekce Lost in the City a We Are All Dreamers vybrány na Other Art Fair v Mana Contemporary v Chicagu. Věnuje se i autorské tvorbě pro děti. Je také autorkou více než 130 obrazů, které jsou společně s fotografiemi zastoupeny v soukromých sbírkách v České republice, Berlíně, Chicagu, Atlantě, New Yorku.

Vernisáž výstavy proběhne 19. 2. 2019 od 19h v Kavárně co hledá jméno.