TZ: Karel Kruis – mezi vědou, technikou a uměním fotografie

Karel Kruis – mezi vědou, technikou a uměním fotografie / Národní technické muzeum / Praha / 5. 2. - 30. 40. 2019

Výstava představí jedinečnou osobnost Karla Kruise, profesora kvasné chemie a fotografie na pražské technice, který byl vědcem, pedagogem i umělcem - fotografem.

Výstava se koná při příležitosti 120. výročí vzniku ústavu kvasné chemie a ústavu fotografie na pražské technice, v jejichž čele Karel Kruis od roku 1899 působil. Zároveň je tímto veřejnosti prezentován významný fond tohoto chemika a fotografa z Archivu NTM.

„Kruisova osobnost personifikuje jedinečné propojení základního a aplikovaného výzkumu, vědy a techniky a vědy a umění“, uvedla autorka výstavy Ivana Lorencová, vedoucí oddělení pro dějiny techniky NTM.

Původním oborem Karla Kruise bylo lihovarnictví. Významně se podílel na vzniku lihovarnické a sladovnické školy a modernizaci českého kvasného průmyslu na základě vědeckých poznatků. O svých technologických inovacích přednášel v zahraničí. Jako pedagog obohatil výuku kvasné chemie na České vysoké škole technické v Praze o přednášky z enzymologie a mykologie.  I ve světovém měřítku patřil mezi první průkopníky biotechnologie. Zasloužil se o výstavbu pokusného školního pivovaru a lihovaru. V roce 1899 byl pověřen vedením Ústavu kvasné chemie a mykologie a v témže roce se stanul také v čele nového Ústavu praktické fotografie.

V Kruisově fotografické tvorbě se prolínala volná tvorba s vědeckou. Vylepšil některé fotografické a mikrofotografické techniky. Navíc se sám uplatnil jako umělecký fotograf. V jeho odkazu se dochovalo množství fotografických portrétů: rodinné portréty, portréty kolegů z České vysoké školy technické v Praze i fotografie významných osobností tehdejšího uměleckého a intelektuálního života, mezi nimiž měl přátele. Pořizoval také dokumentární fotografie ze svých cest po Čechách i zahraničí.

Návštěvníci muzea se na 20 textových panelech doplněných množstvím fotografií seznámí s životem Karla Kruise i významem a výsledky jeho práce. K vidění budou také originály dobových dokumentů jako list z laboratorního deníku nebo jeho stereofotografie a historický stereoskop.