Granty na kulturu v Olomouci budou poprvé projednány veřejně

5. 2. 2019ČTK Infoservis

Poprvé veřejně bude letos projednávat kulturní komise magistrátu v Olomouci žádosti o finanční příspěvky na chystané kulturní akce ve městě. Členové komise budou žádosti posuzovat 7. a 14. února. Olomouc letos na kulturních grantech rozdělí 15 milionů korun. ČTK to sdělil primátorův náměstek Pavel Hekela (spOLečně).

"Jde o výrazný posun k otevřené radnici a krok správným směrem. Prezentacím může být přítomen kromě členů komise i jakýkoli občan města Olomouce," uvedl Hekela.

Žádostí o granty na kulturní akce se tentokrát sešlo 170. Členové kulturní komise pomocí veřejných prezentací rozhodnou o 34 žádostech, jejichž předkladatelé chtějí po městě 200.000 korun a více.

"Chceme, aby veřejnost měla možnost prezentace vidět a mít tak přehled o tom, kdo se uchází o peníze z městského rozpočtu a kolik mu bude nakonec přiděleno," uvedl předseda kulturní komise Robert Runták (spOLečně). Dodal, že je nutné dotace přidělovat transparentně a na základě předem daných kritérií.

Podle tajemníka kulturní komise Radima Schuberta v předchozích letech bylo na prezentace žádostí o kulturní granty pokaždé zváno zhruba 20 institucí a organizátorů. "Jsem přesvědčen, že (veřejné prezentace) mají svůj význam, neboť právě touto formou mohou autoři svůj projekt blíže představit, sdělit svou představu o budoucnosti i případné problémy při organizaci," uvedl Schubert.

Kulturní komise, která je poradním orgánem městské rady, pracuje od konce ledna v novém složení. Radní na svém jednání schválili rozšíření počtu komise o tři členy. Nyní má kulturní komise 15 členů.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK